Uutiset muissa medioissa

Sähkön hinnannousu saa Mika Kurun vain hymyilemään – pihan pieni vesivoimala tuottaa hänelle jopa tuhansia euroja kuukaudessa

11.8.2022
Simpeleläisellä Mika Kurulla on pihallaan oma pieni vesivoimala, jonka ansiosta hän on ollut jo pitkään sähkön suhteen omavarainen. Vesivoimala tuottaa sähköä Kurun ja hänen äitinsä koteihin sekä puusepänverstaaseen. Parikkalan Valo saa ylijäämän.

Uusi sähköasiakas pääsee valitsemaan

12.8.2022
Artikkelissa käsitellään sähköasiakkaan vaihtoehtoja Satakunnassa. Paikallisista sähköyhtiöistä vain yksi, Oomi, tarjoaa uusille asiakkaille vain pörssisähkösopimuksia. Köyliön-Säkylän Sähkön toimitusjohtaja Markus Nurmen mukaan he tekevät sen sijaan tällä hetkellä lähinnä määräaikaisia sopimuksia uusille asiakkaille, eikä pörssisähkösopimusten hintakatto ole enää tarjolla. Kokemäen sähkössä, jota Nurmi myös johtaa, puolestaan solmitaan nyt sekä määräaikaisia että pörssisähkösopimuksia. Yhtiö ei myy sähköä verkkoalueen ulkopuolelle. Paneliankosken Voiman sopimusrepertuaarissa puolestaan on myös toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Kimmo Nurminen. Yhtiö on Nurmen mukaan joutunut korottamaan tänä vuonna hintojaan. Sähkönmyyntiyhtiö Omavoima, jonka mm. Rauman Energia omistaa osaksi, tarjoaa myös kaikkia kolmea sopimusmuotoa. Lammaisten Energialla on tarjolla määräaikaisia ja pörssisähkösopimuksia. Toimitusjohtaja Kimmo Kivikko toteaa, moni yhtiön pörssisähköasiakas on vaihtanut tänä vuonna sopimuksensa kiinteähintaiseksi.

Valotaide tulee taas vuodenvaihteessa

12.8.2022
Raumalla järjestetään taas Lumen-valotaideviikko ensi vuodenvaihteessa. Rauman Energia on tapahtuman aloitteentekijä ja toimii sen rahoittajana. Valotaideviikko järjestettiin ensimmäistä kertaa vuoden 2021 tammikuussa Rauman Energian 120-vuotisjuhlaa juhlistamaan.

Mikkelin energiatyöryhmä avautui havainnoistaan

12.8.2022
Mikkelin kaupungin energiatyöryhmä on tuonut julki ajatuksiaan energiaomistusjärjestelyistä. Työryhmän mukaan Etelä-Savon Energian (Ese) vähemmistöosuuden myynti olisi kaupungilta monin tavoin hyvä päätös. Kaupunki voisi saada myynnistä myyntivoittoa jopa 144 miljoonaa euroa. Energiaryhmän mukaan moni on kiinnostunut ostamaan vähemmistöosuuden ja ajankohtakin on suotuisa. Sen sijaan kaupungin vesilaitoksen yhtiöittämiseen ja myyntiin Eselle työryhmä suhtautuu epäilevästi.

Sähköyhtiöt nostavat hintoja edelleen

12.8.2022
Sähköyhtiöiden hinnankorotuksille ei näy loppu sähkömarkkinoiden epävakaan tilanteen vuoksi. Kuoreveden Sähkön toimitusjohtajan Tero Karhumäen mukaan sähkön hinta määräytyy tuotannon ja kulutuksen perusteella. Tuotannon kasvaessa tai kysynnän vähetessä hinta laskee. Karhumäki toteaa, että etenkin Olkiluoto 3:n ydinvoimalan valmistumisen joulukuussa odotetaan saavan sähkön hinnan laskuun. Kuoreveden Sähkökin on korottanut ja korottaa yhä hintojaan kallistuneiden sähkön hankintakustannusten vuoksi. Yhtiön uudet asiakkaat joutuvat solmimaan vanhoja asiakkaita kalliimman sopimuksen. Keuruun Sähkön toimitusjohtaja Esa Koivula puolestaan toteaa, että yleiseurooppalainen energiapula, pakotteet Venäjälle ja Ukrainan sota vaikuttavat sähkön saatavuuteen. Keuruun Sähkökin harkitsee nyt mahdollisia korotuksia hintoihinsa. Lisäksi yhtiö joutuu rajoittamaan uusien asiakkaiden hankintaa. Koillis-Satakunnan Sähkön toimitusjohtaja Anu Rantala toteaa markkinoiden epävarmuuden näkyvän sähkön hinnassa. Myös tämä yhtiö aikoo nostaa sähkön hintaa syksyllä ja rajoittaa asiakashankintaansa.

Jussi Lehto peräänkuuluttaa sähkön järkevää käyttöä

12.8.2022
Keravan Energian toimitusjohtaja Jussi Lehtoa huolestuttaa energian hinnannousu, eikä hän ensimmäistä kertaa työurallaan uskalla ennustaa sähkön hintojen kehitystä tulevana puolena vuotena. Lehdon mukaan pelotteluun ei kuitenkaan ole syytä, vaan yhtiö haluaa panostaa nyt asiakkaiden opastamiseen. Keravan Energia myös selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista antaa asiakkaille maksuaikaa, mikäli sähkölaskun summa tuntuu hurjalta. Lehto peräänkuuluttaa lämmityslaitteiden järkevää käyttöä ja oman sähkösopimuksen tarkastelua.

Sähkön siirtohintojen raju nousu on pysähtynyt

12.8.2022
Sähkön siirtohinnat ovat nousseet kaksinkertaisiksi 2000-luvulla, mutta viime vuoden lopulla raju nousu vihdoin pysähtyi ja keskimääräinen siirtohinta alkoi laskea. Jotkin sähköyhtiöt ovat kuitenkin edelleen korottaneet siirtohintojaan. Yksi näistä yhtiöistä on alajärveläinen Lehtimäen Sähkö, jonka sähkönsiirron keskihinta on noussut kerrostaloasujalle noin 16 prosenttia ja pientaloasujalle noin 11 prosenttia viime vuoden heinäkuun jälkeen.

Fortumilla on kiinnostusta smr-voimaloihin tulevaisuudessa

12.8.2022
Ruotsissa Vattenfall selvittää kahden modulaarisen pienydinvoimalan (smr-voimalan) rakentamista Ringhalsin ydinvoimalaitosalueelle. Ensimmäinen reaktori voisi olla käytössä 2030-luvun alussa. Fortumin Ruotsin viestintäjohtajan Per-Oscar Hedmanin mukaan Fortumilla on kiinnostusta smr-voimaloihin, mutta yhtiö on vielä odottavalla kannalla. Ensin tarvitaan uutta tekniikkaa, poliittisia päätöksiä ja uutta sääntelyä. Ydinvoima on kuitenkin tärkeä osa tulevaisuuden energiaratkaisuja.

Fortum: Meri-Porin ottaminen käyttöön vaatisi investointeja ja huoltoa

11.8.2022
Suomen Sähkönkäyttäjät ry:n toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen on kritisoinut Fortumia siitä, että Fortum seisottaa Meri-Porin kivihiilivoimalaa ja pitää sähkön hintaa keinotekoisesti kalliina, kun voimalan ottaminen tuotantokäyttöön laskisi sähkön hintaa. Voimala on kuulunut tehoreserviin vuodesta 2017 lähtien, mutta vapautui siitä 30.6.2022. Fortum on tarjonnut voimalaa uuteen tehoreservijaksoon. Fortumin generation-yksikön johtajan Simon-Erik Olluksen mukaan voimalalla ei ole ollut pitkään aikaan kaupallista järkeä toimia, ja sen kaupallinen käyttö vaatisi suurta investointia, huoltoa ja lisää henkilöstöresursseja. Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) on pyytänyt Fortumilta selvitystä asiasta. Energiaviraston markkinavalvonnan johtavan asiantuntijan Lasse Pollarin mukaan voimalaitoksen pitäminen poissa markkinoilta tilanteessa, jossa sähköntuotanto olisi kannattavaa, saattaa kertoa markkinamanipulaatiosta.

Fortumilla on kiinnostusta smr-voimaloihin tulevaisuudessa

12.8.2022
Ruotsissa Vattenfall selvittää kahden modulaarisen pienydinvoimalan (smr-voimalan) rakentamista Ringhalsin ydinvoimalaitosalueelle. Ensimmäinen reaktori voisi olla käytössä 2030-luvun alussa. Fortumin Ruotsin viestintäjohtajan Per-Oscar Hedmanin mukaan Fortumilla on kiinnostusta smr-voimaloihin, mutta yhtiö on vielä odottavalla kannalla. Ensin tarvitaan uutta tekniikkaa, poliittisia päätöksiä ja uutta sääntelyä. Ydinvoima on kuitenkin tärkeä osa tulevaisuuden energiaratkaisuja.

Sähkön siirtohinnoissa on suuria alueellisia eroja

12.8.2022
Sähkön siirtohinnat ovat nousseet jo vuosien ajan ja hinnat ovat kaksinkertaistuneet 2000-luvulla. Vuoden 2021 lopulta lähtien sähkön keskimääräinen siirtohinta on kuitenkin hiukan laskenut. Sähkön siirtohintojen nousu johtuu mm. vuonna 2013 tehdystä sähkömarkkinalain uudistuksesta, jossa sähköverkkoyhtiöille sallittiin aiempaa suurempi sijoitetun pääoman tuottotaso ja lisäksi yhtiöt ovat investoineet verkkoihin. Asiakastiedon mukaan alan yritysten liikevoittoprosentti oli yli 17 vuonna 2021. Suomalaisten verkkoyhtiöiden keskimääräinen tuottotaso on korkeampi kuin vastaavilla eurooppalaisilla yhtiöillä, jotka toimivat kilpailluilla markkinoilla. Energiavirasto arvioi, että sähkön siirtohinnat laskisivat erityisesti kaupungeissa lähivuosina. Sähkön siirtohinnoissa on nyt suuria alueellisia eroja ja kalleimmat hinnat ovat yli 20 senttiä kilowattitunnilta ja edullisimmat 6,7 senttiä kilowattitunnilta.

Aurinkopaneelien kysynnän kasvu jatkuu

12.8.2022
Suomen aurinkoenergiayhdistyksen puheenjohtajan Markus Andersenin mukaan aurinkopaneelien kysynnän kasvu jatkuu. Monet ovat miettineet hankintaa pitkään ja aktivoituneet nykyisessä energiakriisissä. Aurinkopaneeleilla on melko pitkät toimitusajat. Kuluttajat käyttävät investointiin keskimäärin 5 000-10 000 euroa. Andersenin mukaan investoinnille voi saada 6-7 %.n tuoton.

Klapien kysyntä on kasvanut kolmin- tai nelinkertaiseksi aiempaan verrattuna

12.8.2022
Klapien kysyntä on kasvanut vauhdilla, kun kuluttajat varautuvat lämmittämään kotejaan puilla sähkön hinnan noustessa. Osa klapiyrittäjistä on joutunut sulkemaan myyntinsä puiden loputtua kesken. Mynämäkeläinen PuuTila on myynyt klapeja Saksaan asti, koska myös siellä polttopuun kysyntä on kasvanut. PuuTilan yrittäjän Arttu Anttilan mukaan kysyntä on kolmin- tai nelinkertaistunut normaalista. Klapiyrittäjät ovat myös nostaneet hintojaan.

Energiavirasto on tekemässä päätöksiä seuraavan tehoreservikauden voimaloista

11.8.2022
Energiavirasto on tekemässä päätökset tehoreservikauden 1.11.2022-31.10.2023 tarjouksista elokuun 2022 loppuun mennessä. Valtioneuvosto on vahvistanut toimitusvarmuuden tavoitetason ja tehovajeen odotusarvo voi olla enintään 2,1 tuntia vuodessa. Tämän perusteella Energiavirasto on määrittänyt Suomessa tarvittavaksi tehoreservin määräksi 600 MW. Tehoreservissä toimiva laitos tulee talvikaudella (1.11-28.2) kyetä ottamaan käyttöön 12 tunnin kuluessa Fingridin antamasta käyttöönottokäskystä. Edellinen tehoreservikausi päättyi 30.6.2022 ja siinä mukana olleet voimalaitokset Meri-Pori, Naistenlahti 1 ja Kymijärvi KT saavat vapaasti osallistua markkinoille.

Turku tekee listaa mahdollisista energiansäästökohteista

10.8.2022
Turku on alkanut tehdä listaa mahdollisista energiansäästökohteista, kertoo Turun tilapalvelujohtaja Leevi Luoto. Yksi ensimmäisistä kohteista on katuvalaistus ja toinen on talotekniikka. Talojen ilmanvaihdosta voidaan säästää mm. öisin, mutta kaikissa kohteissa se ei onnistu. Tavoitteena on pitää mm. uimahallit ja saunat auki. Turussa sähköä pyritään kuitenkin säästämään merkittävästi.

Luke: Kesäkuun 2022 teollisuuspuun hakkuut edellisvuoden tasolla

10.8.2022
Luonnonvarakeskuksen mukaan teollisuuskäyttöön hakattiin kesäkuussa 2022 yhteensä 4,5 milj. kuutiometriä puuta. Hakkuita oli 4 % enemmän kuin viimeisen viiden vuoden aikana keskimäärin ja yhtä paljon kuin kesäkuussa 2021. Kuitupuuta leikattiin 2,3 milj. ja tukkipuuta 2,2 milj. kuutiometriä. Tukkipuun hakkuumäärä oli 16 % suurempi kuin edellisten viiden vuoden keskiarvo, kun taas kuitupuun hakkuumäärä oli 6 % pienempi. Energiapuuta korjattiin yhteensä 555 000 kuutiometriä, josta 256 000 kuutiometriä oli karsittua rankaa ja kokopuuta.

Olkiluoto 3:lla tehdään turbiinipuolen automaatiopäivitys

11.8.2022
Teollisuuden Voiman mukaan Olkiluoto 3:lla tehdään turbiinipuolen automaatiopäivitys, mikä siirtää 60 %:n tehotestit elokuun 2022 lopulle. OL3 tuottaa tällöin sähköä noin 850 MW:n teholla. Syyskuussa 2022 päästään 80 %:n testeihin ja täyden tehon testeihin lokakuun alussa. Normaalin käytön on edelleen määrä alkaa joulukuussa 2022.

Lithuania: Regulator suspects Perlas Energija of unjustified revenue

11.8.2022
Lithuania's National Energy Regulatory Council (VERT) has asked the Prosecutor General's Office to assess the risk that the independent electricity supplier, Perlas Energija, may sell financial instruments and gain unjustified revenue after terminating its fixed-price contracts with customers. VERT chairman Renatas Pocius said that the suspicion was that the company was terminating contracts to earn revenue from the sale of financial instruments, which would therefore be deemed unjustified revenue. The company uses financial instruments to hedge against electricity price fluctuations in Finland.

Stora Enso voi tuottaa Lahdessa höyryä kevyellä polttoöljyllä maakaasun sijaan

10.8.2022
Stora Enso tuottaa Lahden tehtaallaan höyryä väliaikaisesti kevyellä polttoöljyllä maakaasun sijaan. Tehtaalla on Lahden Energian prosessilämpökeskus, joka käyttää höyryn tuottamiseen maakaasua, mutta yhtiöt varautuvat kaasun vähenemiseen tai loppumiseen. Poikkeustilanteen arvioidaan kestävän korkeintaan vuoden. Laitos sai luvan tuottaa höyryä väliaikaisesti kevyellä polttoöljyllä, jos höyryä ei ole saatavilla. Lahti Energia hankkii tarvittavan öljysäiliön.

Sähköteollisuus joutuu luopumaan SF6-kaasun käytöstä

12.8.2022
Sähköteollisuus käyttää laajasti SF6-kaasua, mutta EU:n SF6-kaasun käyttökielto laajenee sähköteollisuuteen vuonna 2026. Kaasu on ilmaston lämpenemisen kannalta huomattavasti vaarallisempi kuin hiilidioksidi. F-kaasut kiellettiin jo 2014. SF6-kaasua on käytetty mm. suojaamaan oikosululta. Sekä Siemens että Ensto ovat kehittäneet uusia ratkaisuja, joissa SF6-kaasua ei tarvita. Suurjännitteisissä 400 kilovoltin sähkönsiirtoverkoissa kaasun korvaaminen on vielä kokeiluasteella. Mm. Hitachi Energy on kehittänyt tähän ratkaisuja Fingrid aikoo korvata SF6-kaasun uusilla asemilla vuoteen 2025 mennessä kaikkialla, missä se teknisesti onnistuu. Fingridin pilottikohde on Lohjan Virkkalassa. Yksi haaste on mm. uusien ratkaisujen kylmänkestävyys, koska SF6:lla on hyvä lämmöneristävyys.

Norja: Vakuutusyhtiöt varoittavat liiallisesta sähkön säästämisestä

10.8.2022
Norjalaiset vakuutusyhtiöt varoittavat liiallisesta sähkön säästämisestä taloissa ja mökeissä. Vakuutusyhtiö Fremtid muistuttaa, että jos lämpöä vähennetään liikaa, vesi putkissa voi jäätyä. Tämä puolestaan voi johtaa suuriin kustannuksiin pitkällä aikavälillä. Jos vesivahinko aiheutuu liian vähäisestä huoneenlämmöstä, osa laskusta voi tulla kuluttajan itse maksettavaksi. Toimialajärjestö Finans Norgen mukaan vuonna 2021 ilmoitettiin yli 10 000 pakkastapaturmaa, joiden kokonaiskorvaussumma oli 552 miljoonaa Norjan kruunua (55,34 miljoonaa euroa).

Ruotsi: Ennätyskorkea sähkön hinta Etelä-Ruotsissa

11.8.2022
Pohjoismaisen sähköpörssin Nordpoolin luvut osoittavat, että sähkön hinta alueella 4 Etelä-Ruotsissa saavuttaa ennätyskorkean 4,47 Ruotsin kruunua (0,43 euroa) kilowattitunnilta 12. elokuuta. Näin ollen hinta nousee 11. elokuuta huippuhinnasta2,93 kruunua. Edellinen hintahuippu oli 21. joulukuuta 2022, jolloin hinta oli 4,26 kruunua kilowattitunnilta. Bixian sähkön hinta-analyytikko Johan Sigvardsson kertoo, että hinnannousun syynä ovat Etelä-Ruotsin heikkotuulinen sää, rajallinen verkkokapasiteetti ja Ringhalsin ydinvoimalan reaktorin 4 väliaikainen sulkeminen.

Norja: Statnett raportoi ruuhkatulojen voimakkaasta kasvusta

11.8.2022
Norjan valtion omistama sähköverkko-operaattori Statnett on heinäkuussa 2022 raportoinut pullonkaulatuloja lähes 3 miljardia Norjan kruunua (300,76 miljoonaa euroa). Tänä vuonna Statnettin pullonkaulatulot ovat olleet yhteensä 11,50 miljardia Norjan kruunua. Vuonna 2021 ruuhkatulot olivat yhteensä 5,30 miljardia Norjan kruunua. Ruuhkatuloja syntyy, kun sähköä siirretään eri hintaisten alueiden välillä. Hinnan erotuksen saa Statnett. Vuonna 2022 hintaerot Norjan sisällä ovat olleet poikkeuksellisen suuria. Tammi-heinäkuussa 2022 pullonkaulatuloista 75 prosenttia tulee Norjan sisäisistä hintaeroista. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kansalliset ruuhkatulot muodostavat näin suuren osan. Heinäkuussa 2022 kansalliset ruuhkatulot olivat lähes 2,3 miljardia Norjan kruunua, joka on enemmän kuin vuoden 2022 toisella neljänneksellä yhteensä. Statnettin ruuhkatulot siirretään Statnettin asiakkaille.

Ruotsi: Vattenfall lopettaa pelastuspalvelun rahoittamisen Jokkmokkissa

11.8.2022
Ruotsalainen valtion energiayhtiö Vattenfall lopettaa pelastuslaitoksen rahoituksen Jokkmokin kunnassa. 24 vuoden aikana se on maksanut Vuollerimin ja Porjusin kylien palveluista noin 2,50 miljoonaa Ruotsin kruunua (240 000 euroa) vuodessa. Palvelua on hyödyntänyt myös Vattenfall itse, jolla on kunnassa 11 vesivoimalaitosta. Ministeriön mukaan Vattenfallilla ei ole eduskunnan päättämää yhteiskunnallista vastuuta, ja kunnan on kannettava 4,50 miljoonan kruunun kustannukset kokonaisuudessaan kesäkuusta 2022 alkaen. Vattenfall Vattenkraftin vt. toimitusjohtaja Tord Eriksson kertoo, että Vattenfall on tarjonnut mahdollisuutta vähentää rahoitusta parin vuoden sisällä, mutta kunta on kieltäytynyt tarjouksesta. Erikssonin mukaan Vattenfall ei maksa palopelastusta missään muualla.

Viro: Eesti Energia valmistelee pumppuvesivoimalaitoksen rakentamista

10.8.2022
Eesti Energia on aloittanut Itä-Virumaalle kaavaillun Viron ensimmäisen pumppuvesivoimalaitoksen esisuunnittelun ja ympäristövaikutusten arvioinnin. Kaivoksen teollisuusalueelle suunniteltu pumppuvesivoimalaitos on mittava kiertotaloushanke, jonka rakentamisessa käytetään kalkkikivimurskaa ja öljyliuskeen louhinnan yhteydessä syntyneitä suljettuja kaivostunneleita. laitoksen on määrä auttaa varmistamaan energiavarmuuden ja sähköverkon vakauden sen käynnistyessä.

Tanska: Biokaasun tuottamiseen käytetty maakaasua

10.8.2022
Useat biokaasun tuottajat käyttävät tällä hetkellä tuotannossaan maakaasua. Käytäntöä tuetaan ympäristötuilla, ja tuottajat voivat ostaa maakaasua kalliimman biokaasun tuottamiseksi. Århusin yliopiston maatalousekologian laitoksen professori Jørgen Eivind Olesenin mukaan järjestelmä on absurdi ongelma valtion tukijärjestelmässä.

Ruotsi: Sähköaluejaon muutosehdotusten tarkistus hyväksyttiin

10.8.2022
EU:n energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyövirasto (ACER) on antanut Ruotsille luvan tarkistaa ehdotukset Ruotsin neljän sähköalueen jaon muuttamisesta. Tarkistus voisi johtaa neljään eri vaihtoehtoon, joista osaan liittyy kolmen sähköalueen perustaminen. Ruotsalaisen sähköverkko-operaattorin Svenska Kraftnätin mukaan ehdotukset perustuvat sähköjärjestelmän pullonkaulojen arvioituun sijaintiin vuonna 2025. Svenska Kraftnätin mukaan ehdotus sähköaluejärjestelmän muuttamisesta tai nykyisen säilyttämisestä esitetään Ruotsin hallitukselle heinäkuussa 2023. Mahdolliset muutokset voidaan toteuttaa aikaisintaan vuonna 2025. Taustalla on kritiikki Pohjois- ja Etelä-Ruotsin suurista hintaeroista.

On aika puhua maatalouden tilasta

11.8.2022
...joka mielestäni pettää raskaasti sen taustajoukot, maaseudun ihmiset. Siitä politiikasta kuultaa syvä ymmärtämättömyys maaseudun tilanteesta ja tilanteemme realiteeteista. Itse olen taustaltani kaupunkilaislapsi eikä minulla ole ollut kovin vahvaa sidettä maatalouteen, mutta olen ymmär...

Inflaatio laukkaa, mutta kotitalouksien tulotkin nousevat – poliitikkojen kilvan ehdottamista tukitoimista olisi enemmän haittaa kuin hyötyä 

11.8.2022
The content requires login to content provider's webpage.

Skenaariota sähkön hinnan nousuta, liekkö osa syynä Forttumin seikkailut?

12.8.2022
...riippumatonta organisaatioita, myös ne ovat osakeyhtiöitä. Tämä skenaario toteutuu, jos mitään ei tehdä! Ymmärrätkö? Tämä skenaario toteutuu, jos nhinnoille ei tehdä mitään. Lintilän lupaama 10% alennus arvonlisäveroon ei auta yhtään mitään, koska sen osuus nousee n hinnan noustes...

Omien arjen rahataitojen osaaminen on noussut suureen arvoon

12.8.2022
...varten. Nyrkkisääntönä on edelleen hyvä pitää sitä, että taloudessa on noin 2-3 kuukauden tulojen verran säästöjä niin sanottuna turvapuskurina. Jos n hinta tulevana talvena edelleen nousee, monille voi tulla yllätyksenä kasvavat lämmityskulut. Tämä voi osaltaan aiheuttaa kotitalouksissa hu...

Kuntien ja kaupunkien luottamushenkilöiden pitää päättää syksyn aikana kuinka pitkälle energiansäästön

12.8.2022
...vähentäminen. Kouvolan toimitlajohtaja Katja Ahola pohtii, että riittävätkö pehmeät keinot, jos oikeasti halutaan säästää 15 prosenttia sta? Mihin säästökohteisiin kunnat ja kaupungit lähtevät? 🤔 #YleUutiset #Yle #nsäästö #Säästäa # #yle...

Uusi energiapolitiikka: Jani Helenius jakoi linkin

11.8.2022
...ja samaan aikaan muualla maailmassa käytetään turvetta, kivihiiltä, öljyä jne mihin ei toden teolla puututa. Kannattaisiko niin sanottujen kehittyneiden ja viisaiden maiden keskittyä auttamaan niitä maita joilla ei ole tekniikkaa ja resursseja toteuttaa minkäänlaista ilmastopolitiikkaa? Massa saasteet syntyy juuri kehitysmaissa ja nyt Suomikin keskittyy...

Uusi energiapolitiikka: Tero Haapamäki: Keskustelin erään maatalousalan yrittäjän kanssa pari päivää sitten

11.8.2022
Keskustelin erään maatalousalan yrittäjän kanssa pari päivää sitten. Heidän tilalla on biokaasulaitos ja hänen mielestään maatalouden tulevaisuus on energiassa. Pellon tuottoa ei kannata nykyisellä maatalouden kustannuksilla kierrättää karjan kautta ja siten lietelannasta bioenergiaa, vaan suoraan pellon sato energiaksi...