Uutiset muissa medioissa

Sähköyhtiö selviäisi ilman kännyköitäkin

17.5.2022
Paneliakosken voiman toimitusjohtajan Kimmo Nurmisen mukaan käytetyt kaapelit ja muuntajat kannattaa varastoida, koska uusien hankkiminen saaminen on epävarmaa ja kallista. Saatavuutta hankaloittavat komponenttipula sekä kansainväliset kriisit.

ÄU:n naislentopalloilijoille Keski-Suomen mestaruus ja Länsi-Suomen alueen kolmas sija 

17.5.2022
ÄU:n lentopallonaiset pelasivat Kyyjärvellä Länsi-Suomen aluesarjan mestaruudesta. Lopputuloksena oli kolmas sija sekä Keski-Suomen aluesarjan mestaruus. ÄU kiittää vuosien 2021 ja 2022 sponsoreita, joihin lukeutuvat muun muassa Äänekosken Energia, Tilitoimisto Luotola sekä Lepomäen Pensasmustikka.

Miten venäläisen kaasun tuonti voidaan korvata?

17.5.2022
Haminan uuden lng-terminaalin johtaja Kalevi Mattila sanoo, että Venäjä-pakotteiden myötä terminaalihankkeesta on tullut entistä tärkeämpi. Nesteytetyn maakaasun avulla Suomi voi irrottautua Venäjä-riippuvuudestaan. Haminan terminaalia pyörittää Hamina LNG Oy, jonka omistavat Haminan Energia Oy sekä virolainen energiayhtiö Alexela. Mattila toimii terminaaliyhtiön hallituksen puheenjohtajana Haminan Energia Oy:n edustajana.

Google vaikenee 150 MW:n hukkalämmöstään Suomessa

17.5.2022
Haminan Energian tytäryhtiön Haminan Kaukolämpö Oy:n liiketoimintapäällikkö Petri Kekäläinen ei kommentoi kysymystä siitä, hyödynnetäänkö Googlen Haminassa sijaitsevan datakeskuksen hukkalämpöä datakeskusalueen ulkopuolella. Google ei myöskään kommentoi asiaa eikä kerro edes Haminan datakeskuksen keskimääräistä sähkönkulutusta. Julkisten tietojen mukaan noin 70 prosenttia Haminan kaukolämmöstä saadaan polttamalla puuhaketta.

Fortum sopimukseen 5,5 mrd. euron valmiusluoton järjestämisestä

16.5.2022
S&P Global Ratings (S&P) on saanut päätökseen Fortumin luottoluokituksen tarkastelun ja vahvistaa pitkän aikavälin luottoluokituksen pysyvän tasolla BBB, negatiivisin näkymin. S&P laskee Fortumin tytäryhtiön Uniperin pitkän aikavälin luottoluokituksen tasolta BBB tasolle BBB-, negatiivisin näkymin. Samalla S&P vahvistaa, että Fortumin likviditeetti on "riittävä" ja liiketoimintariski "tyydyttävä". S&P:n mukaan luottoluokituspäätöksen taustalla ovat Venäjän toiminnot, jotka heikentävät konsernin liiketoimintaprofiilia, sekä riski venäläisen kaasun tuontirajoituksista, jonka S&P ei odota lieventyvän lyhyellä aikavälillä. Fortum allekirjoittanut sitovan sopimuksen uuden pitkäaikaisen 5,5 mrd. euron valmiusluoton järjestämisestä Barclaysin ja BNP Baribasin kanssa. Tämä valmiusluotto korvaa aikaisemman kesäkuussa 2023 erääntyvän 1,75 mrd. euron valmiusluoton sekä heinäkuussa 2022 erääntyvän 3,0 mrd. euron valmiusluoton.

Fortum ohijuoksuttaa vettä Imatran voimalaitoksella korjaustöiden vuoksi

16.5.2022
Fortumin vesivoimalaitoksen korjaustöiden vuoksi vettä juoksutetaan Imatrankoskessa 23.5.-8.7.2021. Alkukesän jatkuva juoksutus johtuu korjaustöistä, joita Fortum tekee voimalaitoksen alapuolella. Fortumilla on meneillään nelivuotinen projekti, jonka aikana voimalaitoksen alapuolella tehdään korjaustöitä sukeltamalla. Veden juoksuttaminen on päivittäistä ja sitä tehdään pääsääntöisesti aamusta iltaan korjaustöiden ajan. Erkki Luukkonen Fortumilta kertoo, että korjaustyöt vaativat virtauksen pienentämistä voimalaitoksella, kun sukeltajat ovat vedessä. Tuolloin vettä tarvitsee ohijuoksuttaa.

Venäjältä katkennut tuonti näkyy jo sähkön hinnassa

16.5.2022
Nordpoolin tiedoista käy ilmi, että sähkön hinta Suomessa oli 16.5.2022 yli nelinkertainen verrattuna vuodentakaiseen. Energian hinta, sähkö mukaan lukien, on ollut voimakkaassa nousussa viime aikoina. Muutokseen ovat vaikuttaneet koronapandemiasta palautumiseen liittyvät kysyntä- ja tarjontatekijät sekä Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vaikutukset. Venäläinen RAO Nordic on ilmoittanut keskeyttävänsä sähkön tuonnin Suomeen.

Lohjan asuntomessualueen uuden Salen rakentaminen alkoi

16.5.2022
Suur-Seudun Osuuskauppa on ostanut tontin Lohjan asuntomessualueelta Karstuntien ja Sahakadun välistä ja rakennuttaa paikalle uuden Sale-myymälän. Uuden myymälän myyntipinta-ala tulee olemaan noin 650 neliötä. Kiinteistö käyttää uusiutuvaa- ja itsetuotettua energiaa tuulivoiman, lauhdelämmön sekä aurinkopaneelien avulla, ja kiinteistön arjen ylläpidosta saadaan täysin päästötöntä. Rakentamisessa pääurakoitsijana on Ojarannan Rakennus ja myymälä valmistuu vuoden 2023 alussa.

Asuntosäätiö onnistunut pienentämään lämmitysenergian kulutusta Cervin kanssa

17.5.2022
Asuntosäätiö on modernisoinut ilmanvaihdon kymmenissä kohteissaan yhteistyössä Cervin kanssa. Modernisoinnilla on saavutettu merkittäviä säästöjä lämmitysenergian kulutuksessa ja parannettu sisäilman laatua säätiön kiinteistöissä. Esimerkkikohteena toimineessa Aallonmerkissä on saavutettu parhaimmillaan jopa lähes 30 % säästöt lämmityskustannuksissa yhdistämällä tarpeenmukainen ilmanvaihto älykkääseen lämmitykseen. Hyvien kokemusten myötä Asuntosäätiö aikoo jatkossa tarpeenmukaistaa kiinteistöjensä ilmanvaihdon peruskorjausten yhteydessä.

VR Group julkaisee vihreän rahoituksen viitekehyksen

16.5.2022
VR-Yhtymä kertoo perustaneensa vihreän rahoituksen viitekehyksen (Green Finance Framework) tukemaan kestävän kehityksen hankkeidensa rahoittamista tai jälleenrahoittamista. Kehyksen hankkeet sisältävät investointeja puhtaaseen liikenteeseen, uusiutuvan energian projekteihin sekä VR Groupin omistamien tai hallinnoimien rakennusten energiatehokkuuteen. Yhtiön vastaavan toimitusjohtaja Topi Simolan mukaan viitekehyksen avulla yhtiö tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden rahoittaa sen panostuksia kestävään liikenteeseen.

Calefa on ostanut MTP Multi-Technology Partnerin

16.5.2022
Calefa on ostanut MTP Multi-Technology Partnerin koko osakekannan. Ikaalisissa sijaitseva yhtiö on pitkäaikainen Calefan sopimusvalmistaja lämpöpumppujen ja modulaaristen laitosten valmistuksessa. Tässä yhteydessä myös nimi muuttuu, Calefan uuden tytäryhtiön nimi on Calefa Technologies. Yrityskaupan myötä tehdas siirtyy uusiin suurempiin tuotantotiloihin ja kolminkertaistaa tuotantokapasiteettinsa. Kaikki nykyiset työntekijät jatkavat vanhoina työntekijöinä. Yrityksen aikaisemmat omistajat on sitoutettu jatkamaan yrityksen palveluksessa korkealaatuisten tuotteiden valmistuksessa ja kehitystyössä.

Taraskallion tuulivoimaloiden kaavoitus käynnistyy Huittisissa

17.5.2022
Huittisten kaupunginhallitus on hyväksynyt YIT Suomen kanssa valmistellun sopimuksen Taraskallion tuulivoimaloiden kaavoituksen käynnistämisestä. Hankkeen laajuutta on pienennetty kuudesta viiteen tuulivoimalaan, ja tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on laskettu 280 metristä 260 metriin.

Simon Lyypäkin tuulivoimapuiston yva nähtäville

17.5.2022
Metsähallitus suunnittelee Simoon tuulivoimapuistoa, johon tulisi 40 tuulivoimalaa. Lyypäkin tuulivoimapuiston osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) sekä ympäristövaikutusten arvioin­ohjelma (YVA) ovat nyt nähtävillä. Lyypäkin hankealue sijoittuu Isosydänmaan paliskunnan alueelle. Porot laiduntavat alueella kaikkina vuodenaikoina. Metsähallituksen tuulivoima-asiantuntija Ari Nikula kertoo, että tavoitteena on yhteensovittaa ja huomioida mahdollisimman hyvin eri alueiden käyttömuodot ja tarpeet sekä sidosryhmien esittämät näkemykset.

Pieksämäen Mataramäen tuulipuistohankkeen rahoitusneuvottelut käynnistyneet

16.5.2022
Pieksämäen Mataramäkeen suunnitellaan tuulivoimarakentamista. Hankkeen rahoitusneuvottelut ovat parhaillaan käynnistymässä. Kirsi Koivunen OX2-yhtiöstä kertoo, että rahoittajien kiinnostus tuulivoimahankkeisiin on vahvaa. Tavoitteena on, että rakentamispäätös saataisiin lyötyä lukkoon vuoden 2022 loppuun mennessä. Mikäli rakennustyöt pystytään aloittamaan vuoden 2023 alkupuolella, niin ensimmäiset tuulimyllyt saataisiin pystyyn vuoden 2024 keväällä tai kesällä.

Bioenergo avaa rahoituskuvioitaan

13.5.2022
Bioenergo kertoi maaliskuussa 2022 varmistaneensa Porin biokonversiolaitoksen oman pääoman rahoituksen luxemburgilaiselta Greenco Luxburgilta. Yli 200 milj. euron investoinnista pääomaosuus on 60 milj. euroa. Bioenergon toimitusjohtajan Tuomas Saarisen mukaan biojalostamon rakentamiselle ei ole esteitä. Bioenergo on hakenut Porin hankkeelle 39 milj. euron tukea TEMistä. Se toisi hankkeelle velkarahoituksen, jota Bioenergo hakisi Euroopan investointipankilta ja 1-2 liikepankilta. Täydellä kapasiteetilla jalostamo työllistäisi suorasti ja epäsuorasti 250 työntekijää.

UPM laskee liikkeeseen kolmannen vihreän joukkovelkakirjalainansa

16.5.2022
UPM on laskenut onnistuneesti liikkeeseen uuden 500 milj. euron vihreän joukkovelkakirjalainan EMTN-joukkovelkakirjalainaohjelmansa ja vihreän rahoituksen viitekehyksensä alla. Laina erääntyy toukokuussa 2029, ja sille maksetaan kiinteää 2,25 %:n korkoa. Joukkovelkakirjalainaa käytetään UPM:n vihreän rahoituksen viitekehyksen mahdollistamien hankkeiden ja investointien rahoittamiseen.UPM:stä tulee yksi Pohjoismaiden suurimmista vihreiden eurojoukkovelkakirjalainojen liikkeeseenlaskijoista 1 750 milj. euron yhteissummalla.

Lappeenrannan Energia nostaa kaukolämmön hintaa

16.5.2022
Lappeenrannan kaupunginhallitus on antanut Lappeenrannan Energialle luvan nostaa kaukolämmön hintaa. Energiamaksuun tehdään 13,9 %:n korotus heinäkuussa 2022. Hinnannousua perustellaan energian kallistumisella.

KL: Suomen on varauduttava vuosien katkoon Venäjän-sähkökaupassa

17.5.2022
Kauppalehden pääkirjoituksessa käsitellään suomalaisia sähkömarkkinoita. Venäläinen RAO Nordic on ilmoittanut katkaisevansa sähkötoimitukset Suomeen. RAO Nordic on ilmoittanut käynnistävänsä toimitukset uudelleen, kun maksuasioista saadaan sovittua. Suomalaisten ei kuitenkaan kannata luottaa tähän lupaukseen. Sähkökauppa Venäjältä tulee todennäköisesti olemaan pitkään seisahduksissa. Lisääntyvä tuulivoima ja Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen kaupallisen tuotannon alku paikkaavat sähkövajetta suomalaisilla sähkömarkkinoilla. Silti energiaa tarvitaan lisää, ja riittävän nopealla aikataululla sitä saadaan vain tuulivoimasta. Hankkeita vaivaa luvituksen hitaus. KL:n mukaan lupaprosesseihin on nyt pakko saada lisävauhtia.

Polttoaineiden hintahuippu on jäämässä taakse

17.5.2022
Autoalan tiedotuskeskuksen erityisasiantuntija ja Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist arvioivat, että polttoaineiden pahin hintahuippu on jäänyt taakse. Appelqvist toteaa, että öljyn maailmanmarkkinahinnat eivät näillä näkymin ole enää lähdössä nousuun. Kalenoja on samoilla linjoilla. Raakaöljyn hinnannousu siivitti pumppuhinnat nousuun, mutta nyt raakaöljyn hintakiito on tasoittumassa. Kalenoja kuitenkin huomauttaa, että energiamarkkinoilla on runsaasti muuttuvia tekijöitä, joten ennusteen laatiminen on haastavaa.

Nordic: Stop to Russian oil imports as companies stop deliveries from Russia

14.5.2022
Swedish public radio broadcaster Sveriges Radio's news programme Ekot reports that Sweden, Norway, Denmark and Finland have in practise already established a stop to Russian oil as the large oil companies in the Nordic have stopped importing oil from Russia. The Nordic countries are thereby going before the EU, which has thus far failed to impose a joint import ban on Russian oil. Swedish energy companies Preem and Nynas as well as Finland-based ST1 are the three that have previously imported oil from Russia. Since Russia's invasion of Ukraine, all three have stopped Russian oil imports. Jessica Alenius, CEO of Swedish fuel and biofuel industry organisation Drivkraft Sverige, said that many companies have chosen to pick supplier from outside Russia, which means that sanctions have already come into force. A total stop for imports of Russian oil has been already imposed in Norway and Denmark. In Finland, a stop will be imposed from July 2022.

Lamorin tulos tammi-maaliskuussa 2022

17.5.2022
Lamorin liikevaihto kasvoi 556,3 % 43,2 milj. euroon tammi-maaliskuussa 2022 (1-3/2021: 6,6). Liikevoitto oli 4,5 milj. euroa (-1,2) ja oikaistu liikevoitto 6,5 milj. euroa (-1,2) eli 15,0 % liikevaihdosta. Lamor arvioi liikevaihtonsa olevan vähintään 120 milj. euroa ja oikaistun liikevoiton vähintään 14 milj. euroa vuonna 2022.

Pohjois-Karjalassa pilotoidaan maaston kuvaamista ilma-aluksilla

16.5.2022
Suomen metsäkeskuksen hankkeessa kokeillaan ilma-alusten hyödyntämistä metsälakikohteiden maastotarkastusten apuna Pohjois-Karjalassa. Kuvaukset tekee Kelluu Oy. Ilma-alukset vähentävät matkustamista ja maastotyötä, mikä pienentää hiilijalanjälkeä ja tehostaa ajankäyttöä. Ilma-alukset käyttävät polttoaineena vetyä.

Fingrid kasvattaa taajuusohjatun häiriöreservin alassäätötuotteen hankintamäärää

16.5.2022
Fingrid nostaa taajuusohjatun häiriöreservin (FCR-D) alassäätötuotteen hankintamäärän 120 megawattiin 1.7.2022 alkaen. Seuraavan kerran hankintamäärää arvioidaan vuoden 2022 viimeiselle kvartaalille. FCR-D alassäätötuote otettiin Pohjoismaissa käyttöön vuoden 2022 alusta. Reservin tarve Pohjoismaissa on enimmillään 1 400 MW, josta Fingridin osuus on noin 280 MW. Markkinaehtoisen hankinnan määrää lisätään vaiheittain. Fingridin hankintamäärä tällä hetkellä on 92 MW.

Enersense voitti 16 milj. euron sopimuksen voimalinjan rakentamisesta

17.5.2022
Enersense Internationalin Power-liiketoimintaan kuuluva tytäryhtiö Enersense PN on voittanut Fingridin julkisen hankinnan kilpailutuksessa Suomen ja Pohjois-Ruotsin välisen uuden sähkönsiirtoyhteyden, Aurora Linen, Pyhänselkä-Herva osuutta koskevan urakan. Urakkasopimuksen arvo on noin 16 milj. euroa. Enersensen voittama 400kV voimajohdon rakentamisurakka sijoittuu Muhokselta Pyhänselän sähköasemalta Ii:hin ja on pituudeltaan noin 80 kilometriä. Rakentamistyöt alkavat syksyllä 2022 ja hanke on tarkoitus luovuttaa tilaajalle vuoden 2024 lopulla.

Emma Kari: Tärkeä avaus @SitraFund kiertotalouden mahdollisuuksista luontokadon pysäyttämisessä.

17.5.2022
Luontokadon ja ksen juurisyy on ylikulutus. Tärkeä avaus @SitraFund kiertotalouden mahdollisuuksista luontokadon pysäyttämisessä. Luontokadon pysäyttäminen on mahdollista ja välttämätöntä. https://t.co/nWHOiSnL9T...

Uusi energiapolitiikka: Sebastian Lindqvist jakoi linkin

16.5.2022
bio energian hyötysuhde ei ole tämän videon valossa kovin hyvä, kaikki bioenergia ei ole vihreetä. Yhden litran etanolin tuotantoon kuluu energiaa 6600 kcal josta saa energiaa 5130 kcal