Etusivu > Uutiset muissa medioissa

Uutiset muissa medioissa

LISTA: Det här vill valkretsens riksdagsledamöter satsa på

16.10.2020
På fredag lämnade riksdagsledamöterna från Vasa valkrets in ett antal gemensamma budgetmotioner till regeringens budgetproposition för år 2021. Det största enskilda summan skulle gå till Kasköbanan. På listan finns också bland annat byggandet av Vetelin Energias nya miljövänliga fjärrvärmeverk (2 400 000€).

Sähkönsiirron kustannukset ovat nousseet rajusti Keski-Suomessa 10 vuodessa

17.10.2020
Kiinteistöliitto Keski-Suomen tekemän vertailun mukaan sähkönsiirron kustannukset ovat olleet rajussa nousussa Keski-Suomessa 10 vuoden ajan. Elenia Verkko Oyj:n alueella keskikokoisen kerrostalon kiinteistösähkön siirron kustannukset ovat nousseet kaikkiaan 68 %. Keuruun Sähköllä nousu on ollut 62 %, Alva Sähköverkolla 56 % ja Äänekosken Energialla melkein 55 %. Vuodessa kerrostaloyhtiön sähkönsiirron kustannukset voivat erota toisistaan yli 500 euroa. Verkkojen väliset hintaerot ovat kasvaneet 10 vuodessa. Edullisin sähkönsiirto on Alva Sähköverkolla ja kallein Elenia Verkolla. Esimerkkitaloyhtiön sähkön siirto maksoi Alvan alueella 1 018 euroa ja Elenian alueella 1 596 euroa vuodessa. Äänekosken Energialla hinta oli 1 188 euroa ja Keuruun Sähköllä 1 470 euroa.

Hinta jäänyt hilaamatta ylös

19.10.2020
Väljä valvontamalli on innoittanut nostamaan Suomessa sähkönhintoja. Keski-Pohjanmaan verkkoyhtiöt eivät kuitenkaan ole maksimoineet tällä tavalla tuottojaan. Kokkolan Energian toimitusjohtaja Mikko Rintamäki ja Korpelan Voiman toimitusjohtaja Antti-Jussi Vahteala toteavat, etteivät heidän edustamansa yhtiöt ole toimineet joidenkin muiden alueellisten sähköyhtiöiden tavoin ja nostaneet maksimimäärää sähkön hintaa. Rintamäen mukaan Kokkolan Energia ei maksa siirtohinnoittelusta osinkoa kenellekään. Hän kuvaa yhtiötä kohtuuhintaiseksi. Siirtohintoja ei tarvitse nostaa pääomatuoton vuoksi.

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat jättivät yhteiset talousarvioaloitteensa – Näitä asioita toivotaan Perhonjokilaakson alueelle

16.10.2020
Vaasan vaalipiirin kansanedustajien jättämiin talousarvioaloitteisiin lukeutuu mm. Vetelin Energian uuden ympäristöystävällisen kaukolämpövoimalan rakentaminen vähähiilisyystavoitteiden edistämiseksi. Investointi olisi 2,4 milj. euroa.

Kouvolan ja Kuusankosken kaukolämpöverkkoa kuvataan helikopterista

19.10.2020
Kouvolan ja Kuusankosken kaukolämpöverkkoa kuvataan helikopterista lokakuussa 2020. Kuvausten avulla halutaan paikantaa mahdollisia vuotoja. Lämpökamerakuvauksia tehdään auringonlaskun jälkeen maapinnan ollessa tasalämpöinen. Työn on tilannut KSS Lämpö. Sen toteuttaa Dridjet. Kuvauksista voi aiheutua ajoittaista meluhaittaa.

Suomessa sähköautoilu maksaa enemmän kuin muissa EU-maissa

18.10.2020
Sähköautoilu on Suomessa kalliimpaa kuin muissa EU-maissa, kun vertaillaan, miten paljon muiden käyttövoimien autojen omistajien pitää pistää lisää rahaa siirtyäkseen täyssähköautoilijaksi. Euroopan kallein maa on Sveitsi, missä täyssähköautoilun kuukausittaiset kokonaiskustannukset ovat keskimäärin 949 euroa. Suomessa ne ovat 944 euroa. Kolmanneksi kalleimpia ovat Tanska ja Belgia, missä kulut ovat 797 euroa kuukaudessa. Kreikka on halvin, sillä siellä kokonaiskustannukset ovat 594 euroa kuukaudessa. Tiedot perustuvat LeasePlanin pian julkaistavaan tutkimukseen. Suomessa bensiinikäyttöisten autojen kulut ovat 797 euroa ja dieselien 794 euroa kuukaudessa.

Osa kierrätetyistä muovipakkauksista käsitellään Ruotsissa

17.10.2020
Suomessa keräysastiaan palautettu muovipakkaus saattaa päätyä jalostamoon Ruotsissa. Suomessa on vain yksi kotimaisia pantittomia muovipakkauksia käsittelevä laitos. Se on Fortumin ja Ekokemin muovinjalostamo Riihimäellä. Se kykenee vastaanottamaan reilut 20 000 tonnia muovia, jota kertyy nykyään noin 30 000 tonnia vuodessa. Loppuosa viedään käsiteltäväksi Ruotsiin ja Saksaan. Suomen kapasiteettia oli määrä lisätä rakentamalla toinen muovinjalostamo. Pian eduskuntaan etenevä jätelaki uhkaa muuttaa suunnitelmia. Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä pitää kysymystä kotimaan kierrätyksestä periaatteellisena ja kustannuksellisena. Jätteet pitää hänestä kierrättää ja käsitellä lähellä, mutta kierrätysmateriaalin hinta ei kata koko keräystä ja kierrätystä. Ongelmia uudessa lakiehdotuksessa aiheuttaa pykälä, jonka mukaan tuottajayhteisöjen olisi käsiteltävä kaikki materiaalit. Kärhä sanoo, että yhden lauseen poisto jätelain 62. pykälästä säästäisi monta miljoonaa odotusvuosilta sekä toisi tänne kiertotaloutta ja varmuutta investoinneille. YM:n mukaan materiaalikohtaisten tuottajayhteisöjen kokoaminen supertuottajayhteisöksi tehostaisi tuottajien päätöksentekoa. Kärhän mukaan niitä ei ole koettu hyödyllisiksi maailmalla.

Harakka ei korottaisi bensiinin ja dieselin hintaa

17.10.2020
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoo Uutissuomalaiselle, että hän ei tekisi bensiinin tai dieselin hintaan korotuksia. Näin siitä huolimatta, että ministeriön tilaaman selvityksen mukaan polttoaineiden hinnan korotus olisi yksi keskeisimmistä keinoista vähentää liikenteessä syntyviä päästöjä. Harakan mukaan tarvitaan useita muita keinoja, jotta bensiinin ja dieselin hintaan ei tarvitse tehdä korotuksia. Ministeri vähentäisi päästöjä kasvattamalla biopolttonesteiden ja biokaasun osuutta sekä mahdollisimman nopeaa teollisesti valmistettujen polttoaineiden tuotantoa osana jakeluvelvoitetta.

8-tonninen nestekaasusäiliö vuoti Järvenpäässä 16.10.2020

16.10.2020
Järvenpään Vähänummentiellä vuoti 8-tonninen nestekaasusäiliö 16.10.2020. Tehtävä merkittiin pelastuslaitokselle keskisuurena vaarallisen aineen onnettomuutena. Pelastuslaitokselta kuitenkin kerrotaan, että sivullisille aiheutui vain vähäistä vaaraa. Pelastuslaitos sai ylivirtausputken juuresta lähteneen höyryn haltuun vesisuihkulla ja vuoto tyrehtyi.

Savosolar luovutti aurinkovoimalan Fernwärme Ettenheimille Saksassa

16.10.2020
Savosolar on luovuttanut Fernwärme Ettenheimille 1 700 neliön kokoisen aurinkokeräinkentän ja 200 m3:n suuruisen lämpövaraston Saksassa. Aurinkolämpölaitoksella korvataan hakkeen ja öljyn käyttöä. Avaimet käteen -toimitus on Savosolarille päänavaus Saksan markkinoilla. Laitoksen avulla Fernwärme Ettenheim vähentää hiilidioksidipäästöjä noin 150 tonnia vuodessa.

Salpatuuli haluaa rakentaa tuulivoimapuiston Kihniöön

16.10.2020
Lahtelainen Salpatuuli-osuuskunta haluaa rakentaa tuulivoimapuiston Kihniön Myyränkankaalle. Voimaloiden tornit olisivat 180-metrisiä ja potkurien siivet yli 75-metrisiä. Voimaloiden rakentaminen edellyttää alueen sähköverkon vahvistamista. Hanke tarvitsisi isoja sijoittajia.

Vapon tulos tammi-elokuussa 2020

18.10.2020
Vapo-konsernin liikevaihto oli 146,9 milj. euroa touko-elokuussa 2020 (5-8/2019: 134,2 milj. euroa). Liiketulos (EBIT) oli -5,5 milj. euroa(-5,3), mikä on -3,8 % liikevaihdosta (-4,0). Liikevoittoon sisältyy kertaluonteisia eriä -0,4 milj. euroa (4,3). Bruttoinvestoinnit kasvoivat 22,6 milj. euroon (11,2). Tammi-elokuussa liikevaihto oli 382,8 milj. euroa (1-8/2019: 370,1 milj. euroa). Liiketulos (EBIT) oli 26,2 milj. euroa (23,8), mikä on 6,8 % liikevaihdosta (6,4). Liikevoittoon sisältyy kertaluonteisia eriä -0,3 milj. euroa (5,8). Käyttökate (EBITDA) oli 58,1 milj. euroa (60,3) eli 15,2 % liikevaihdosta (16,3). Bruttoinvestoinnit olivat 43,4 milj. euroa (48,2). Toimitusjohtaja Vesa Tempakan mukaan tammi-elokuu oli poikkeuksellisen kaksijakoinen. Energiaturpeen myynti väheni melkein 20 %, mutta koronan kiihdyttämänä Kekkilä-BVB:n kuluttajatuotteiden myynti kasvoi vahvasti. Grow&Care-divisioonalle tammi-elokuu oli kokonaisuutena erittäin hyvä. Vapon näkemys siitä, että energiaturpeen käyttö puolittuisi jo vuoteen 2025 mennessä saattaa olla jopa liian hidastahtinen muutosvauhti. Käyttö vähentynee huomattavasti nopeammin. Vapo ei anna tulosohjeistusta tilikaudelle 2020.

Osuustien kotien lämmitys hiilineutraaliksi Lappeenrannassa

16.10.2020
Lappeenrannan Asuntopalvelu tilasi Pulpin Osuustien kiinteistöjen lämmöntoimituksen Lappeenrannan Lämpövoimalta. Sopimus tehtiin keväällä 2020 ja Lämpövoima rakennutti kesän ja syksyn 2020 aikana alueelle uuden lämpölaitoksen. Nyt Pulpin kodit lämpiävät hiilineutraalisti pellettikäyttöisellä lämpölaitoksella. Maakaasukäyttöinen vanha laitos päivitettiin samalla varalämmityslaitokseksi.