Sähkön pientuotanto

Haluatko tuottaa sähkösi itse? Se onnistuu ekologisesti, jos asennutat oman aurinkovoimalan. Aurinkoenergian lisäksi myös oman tuuli- tai vesivoimalan tai biopolttolaitoksen sähköntuotanto voidaan liittää Jylhän verkkoon.

Käytä tuottamasi sähkö itse ja ylijäävän osuuden voit syöttää Jylhän Sähköosuuskunnan verkkoon ja myydä halutessasi meille.

Miten aloitan sähkön pientuotannon?

 1. Ota yhteyttä Jylhän Sähköosuuskuntaan heti suunnitteluvaiheessa, niin voimme tarkistaa, että voimalan voi liittää sähköliittymääsi ilman verkon vahvistamista. Tämä on yleensä mahdollista, kun on kyse pientuotannosta, joka on teholtaan alle 6,9 kVA:a.
 2. Sähköntuottajat jakaantuvat kolmeen kategoriaan verovelvollisuuden ja tuotantomäärien mukaan:
  1. Alle 100 kVA:n pientuotanto: Jos voimalasi nimellisteho on alle 100 kVA, sinun ei tarvitse maksaa tuotannosta veroa. Esimerkiksi omakotitalojen ja kauppojen katoille asennetaan tyypillisesti tämän kokoisia aurinkovoimaloita. Pientuotanto voidaan yleensä liittää olemassa olevaan sähkönkäyttöpaikkaan ilman, että verkkoa tarvitsee vahvistaa. Varmista tilanne kuitenkin meiltä ennen laitteiston hankintaa.
  2. Yli 100 kVA:n pientuotanto: Jos voimalasi nimellisteho on yli 100 kVA, mutta korkeintaan 2 MVA, rekisteröidyt sähkön pientuottajaksi ja annat veroilmoituksen tuottamastasi sähköstä. Yleisimpiä tällaisia voimaloita ovat aurinko-, tuuli- ja vesivoimalat sekä biopolttolaitokset. Tuotantolaitos voidaan liittää olemassa olevaan sähkönkäyttöpaikkaan tai sitä varten rakennettavaan omaan sähköliittymään.
  3. Yli 2 MVA:n tuotantolaitokset: Suuret sähköntuotantolaitokset luokitellaan ammattimaiseksi sähköntuotannoksi. Tällaisia ovat esimerkiksi suuret tuulipuistot. Tuotantolaitoksen liittäminen sähköverkkoon selvitetään tapauskohtaisesti.
 3. Tilaa laitteisto luotettavalta toimijalta ja asennus sähköasentajalta. Jylhän Sähköosuuskunta myy Froniuksen aurinkosähköjärjestelmiä paikalleen asennettuna. Meiltä voit tilata asennuksen myös muualta hankitulle laitteistolle.
 4. Sähköasentaja tekee asennuksesta käyttöönottotarkastuspöytäkirjan ja toimittaa sen meille. Sinun tulee täyttää ja toimittaa meille Pientuotannon yleistietolomake.
 5. Kun olet saanut meiltä käyttöönottoluvan ja vahvistusilmoituksen sekä tehnyt ylijäämäsähkölle myyntisopimuksen, voit ottaa laitteiston käyttöön.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

Siirry lomakkeelle tai Katso yhteystiedot

Lue lisää aurinkosähkölaitteiston hankinnasta, asentamisesta ja käytöstä Motivan sivustolta:
https://www.motiva.fi/ratkaisut/uusiutuva_energia/aurinkosahko

Energiateollisuus ry:n ohjeita

 

Tuotannon liittäminen jakeluverkkoon (pdf)
Tuotannon liittäminen verkkoon, liite 1 (alle 100 kVA) (pdf)
Tuotannon liittäminen verkkoon, liite 2 (yli 100 kVA) (pdf)

Aurinko­sähköjärjestelmät paikoilleen asennettuna

Jylhän Sähköosuuskunta myy Froniuksen aurinkosähköjärjestelmiä paikalleen asennettuna.
Meiltä voit tilata asennuksen myös muualta hankitulle laitteistolle.