Sähkönkulutuksen mittaus

Mittaamme sähkönkäyttöäsi etäluettavalla sähkömittarilla. Luemme mittarin kerran vuorokaudessa ja kulutuksenseurannan kautta pääset myös itse seuraamaan sähkönkäyttöäsi. Etäluennan ansiosta sähkönkäyttötietosi siirtyvät meille automaattisesti ja sähkölaskut perustuvat todennettuun kulutukseen.

Uudistettu sähkönkulutuksen mittaus

Ollemme vaihtaneet kaikille verkkoalueemme asiakkaille uudet älykkäät sähkömittarit. Uusi sähkönkulutuksen mittausjärjestelmä mahdollistaa entistä tarkemman mittauksen kulutukselle. Uuden mittarin myötä mittaus on mahdollista jopa 15 min välein. Mittariasennukset saatiin päätökseen vuoden 2023 aikana.

 

Sähkön katkaisu kiinteistöstä joka ei ole ympärivuotisessa käytössä

Jos tapanasi on katkaista kesäasuntosi tai muun käyttöpaikkasi sähköt pidemmäksi aikaa, tee katkaisu sähkömittarin katkaisu-/kytkentälaitteella, ei sähkökeskuksen pääkytkimestä. Mittarissa oleva painike katkaisee kaikki kiinteistön sähköt, mutta jättää ne kuitenkin sähkömittarin etäluentalaitteelle, jolloin myös etäluentamme jää toimintakuntoon. Mittarin ottama sähkö ei kasvata sähkölaskuasi. Täten toimimalla varmistat sen että laskutus perustuu aina todelliseen kulutukseen eikä arviolaskutukseen.

Ohjeet sähkön katkaisuun löytyvät sähkömittarista tai ohessa olevasta mittarin käyttöohjeesta. Sähkötöiden ajaksi katkaise sähköt pääkytkimestä ja irrota/avaa kohteen sulakkeet.

 

Ilmasta otettu kuva metsä/järvimaisemasta

 

Lukuohje Aidon 6000 -etäluettaville mittalaitteille

 

aidon 6000 sähkömittarin lukuohje

 

Sähkön katkaisu asunnosta

  • Jos haluat katkaista sähköt asunnostasi, tee se ensisijaisesti kytkentälaitteen painikkeella. Tällöin mittarin tiedonsiirtoyhteys ei katkea ja lukemat pystytään etälukemaan
  • Sähkötöiden ajaksi sähköt tulee katkaista asunnon pääkytkimestä ja avaamalla/irrottamalla työkohteen sulakkeet
  • Sähköt voidaan myös kytkeä tai katkaista etäyhteyden kautta

 

Mittarin merkkivalot ja painikkeet

Kytkentälaitteen merkkivaloToimintatilaToimenpiteet
Vihreä palaaSähköt on kytketty
Vihreä vilkkuuSähkö on katkaistuPaina kytkentälaitteen painiketta
Punainen vilkkuuSähköt on katkaistu ja kytkentä on estettyOta yhteyttä Jylhän Sähköosuuskunnan asiakaspalveluun
Merkkivalo ei pala ja mittalaitteen näytössä ei näy mitäänMittarilla ei ole sähköäTarkista, että pääkytkin on päällä (asento 1) ja että sulakkeet ovat ehjät

Kun näytön yläreunassa näkyy varoituskolmio, on kyse vikatilanteesta. Ota tällöin yhteyttä Jylhän Sähköosuuskunnan asiakaspalveluun.

 

Oman kulutuksen luenta mittalaitteelta

  • Käytössä olevan tuotteen tiedot näkyvät näytöllä yksi kerrallaan
Yleissiirto
1. Kokonaisenergia
2. Päivämäärä
3. Kellonaika
Yö- ja kausisähkö
1. Yöenergia / muu aika (T2/T4)
2. Päiväenergia / talviarkipäivä (T1/T3)
3. Päivämäärä
4. Kellonaika

Kotiautomaatioliitäntä

Jylhän Sähköosuuskunnan mittausuudistuksen uusissa, älykkäissä sähkömittareissa on kotiautomaatioliitäntä, joka mahdollistaa sähkömittarin luennan asiakkaan omaan käyttöön. Tätä uutta ominaisuutta voit hyödyntää palveluntarjoajasi avulla erilaisissa älykkäissä sähköjärjestelmissä, kuten esimerkiksi kotiautomaation ohjaamisessa tai ajoneuvojen latauslaitteissa.

Uudet sähkömittarit on varustettu RJ12-liittimellä, jonka kautta saat hyödynnettyä mittarin mittaustietoa. Liittimen kautta voidaan lähettää tietoa mittarista ulos, mutta sen kautta ei voi vaikuttaa mittarin toimintaan tai sen sisältämiin tietoihin.

Liitin eli asiakasrajapinta on nimetty eri tavoin eri maissa. Liitintä kutsutaan eri maissa myös nimellä P1-portti, H1-portti sekä HAN-portti, joka tulee Englannin kielen sanoista Home Area Network.

Tyypillisiä mittaustietoja hyödyntäviä järjestelmiä ovat kotiautomaatiojärjestelmät sekä ajoneuvojen älykkäät latauslaitteet. Saadaksesi mittarin mittaustiedot käyttöösi, tarvitset mittarisi liittimeen kytkettävän laitteen tai sovittimen, jonka kautta mittaustiedot siirtyvät. Mittarin tiedot ovat lähes reaaliaikaisia ja ne soveltuvat esimerkiksi älykodin ohjaukseen ja energiankäytön seurantaan.

Mittarissa kotiautomaatioliitin on asennusvaiheessa asetettu oletuksena pois käytöstä. Liittimen saat otettua käyttöön ottamalla yhteyttäJylhän Sähköosuuskunnan asiakaspalveluun jylhan.sahko@jylhaos.fi

RJ12 -kotiautomaatioliityntä ohje (pdf)

Seskon suositus H1-asiakasrajapinnasta