Vuosikertomus 2021

Energian myynti-, siirto- ja verkkoliiketoiminta

Marko Taivainen

Jylhän Sähköosuuskunnan sähköenergiahankinnat olivat kuluneen vuoden aikana 156,6 GWh. Tämä on lähes sama määrä kuin edellisenä vuotenakin. Myös oman verkkoalueen kulutus (75,7 GWh) sekä oman verkon ulkopuolinen myynti (77 GWh) pysyivät lähes samoina kuin edellisenä vuotena. Omaa vesivoimatuotantoa Jylhänkoskesta kertyi vuoden aikana 1,022 GWh, mikä on 35% viime vuotta vähemmän. Jakelualueemme siirtotehon huippu 17,807 MW mitattiin maanantaina 9.päivä joulukuuta klo 7-8. Pakkasta oli tuolloin -19 astetta. Mitatun huipputehon käyttöajaksi muodostuu 4407h.

Toinen koronavuosi on sujunut jakeluverkoston töiden osalta suhteellisen normaalisti, vaikka erilaisia rajoituksia onkin ollut koko vuoden. Henkilöstö on noudattanut erinomaisesti mm. maskisuosituksia ja olemme välttyneet covid tartunnoilta vaikka välissä altistumisia onkin ollut. Tästä iso kiitos kaikille kärsivällisyydestä.

Iso 20kV maakaapelointi projekti Jylhä-Laitilanmäki- Perttulanmäki-Hirvijoki saatiin loppuvuodesta päätökseen ja sen tulokset näkyvät kaapelointi prosenteissa. Tämä kyseinen projekti on vienyt lähes kaiken ajan ja vain muutamia pienempiä maakaapelointeja on tehty vuoden aikana. Energiaviraston uudet määräykset ja yksikköhinnat aiheuttavat yhdessä nousevien kustannuksien kanssa mielenkiintoisen yhtälön verkonrakennuksen kannalta. Esimerkkinä meillä yleisesti käytetty 50kVA jakelumuuntaja on EV:n hinnastossa paikalleen vietynä nyt samanhintainen kuin tukkurilta ostettu muuntaja. Muuntajan vienti paikalleen on tämän mukaan ”kökkätyötä”. Sama linja koskee myös muita verkoston komponentteja. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. kaapeloinnin merkittävää vähentämistä ja siirtymistä nykyisten ilmalinjojen uusimisen/siirtämiseen tien vieriin. Aika näyttää jäävätkö tämän myötä tällaiset isot 20kV maakaapeloinnit kokonaan pois.

Voimalaitoksella ollut varavoimakone uusittiin loppukesällä ja tositoimiin se pääsi loppuvuodesta pörssisähkön hinnan noustessa ennätyslukemiin. Pörssihinta oli parhaimmillaan tai pahimmillaan riippuen kuinka asiaa katsoo 1,20€/kwh, kun Jylhän verkkoalueella yleissähkö oli 0,049€/kwh. Tällä 1,2€/kwh hinnalla sähkö kannatti tuottaa jopa moottoripolttoöljyllä.

Jakelualueemme siirtotehon huippu 17,807 MW mitattiin maanantaina 9.päivä joulukuuta klo 7-8. Pakkasta oli tuolloin -19 astetta. Mitatun huipputehon käyttöajaksi muodostuu 4407h.

Sähkötolppa ja nosturi