Vuosikertomus 2020

Energian myynti-, siirto- ja verkkoliiketoiminta

Jylhän Sähköosuuskunnan sähköenergiahankinnat olivat kuluneen vuoden aikana 157,617 GWh. Viime vuoteen verratessa kokonaishankinnat laskivat 28 %. Omalle verkkoalueelle toimitukset laskivat kuitenkin vain 5 % ollen 70 GWh. Lasku tuli siis oman alueen ulkopuolisesta myynnistä joka laski 125 GWh:sta 84 GWh:iin. Omaa vesivoimatuotantoa Jylhänkoskesta kertyi vuoden aikana 1,574 GWh, mikä 29 % viime vuotta enemmän. Tämä on voimalaitoksen historian toiseksi suurin vuosituotantomäärä. Huippuvuotena 2008 tuotantomäärä oli reilu 10 000 kWh tätä vuotta isompi.

Jakelualueemme siirtotehon huippu 14,158 MW mitattiin maanantaina 5. päivä helmikuuta klo 6-7. Pakkasta oli tuolloin vain -10 astetta. Mitatun huipputehon käyttöajaksi muodostuu 5045 h. Reilu vuosi sitten aloitettu iso 20 kW ilmalinjan saneerausprojekti jatkuu edelleen ja sen vaikutuksia kaapelointiprosentteihin nähdään ensi vuoden tilastoissa. Kesäksi lopetimme kaapeloinnit pelto-osuuksilla ja siirsimme säävarmanverkon rakentamisen pääpainon vanhan 20 kV ilmalinjan saneeraukseen Palojärven ympäristössä. Siellä osaksi keskellä metsää kulkenut linja siirrettiin tien viereen.

COVID-19-pandemiasta johtuen vuosi on ollut erikoinen ja vaatinut erikoisjärjestelyitä, millä on pyritty turvaamaan sähkönjakelun huolto- ja viankorjausresurssit omalla jakelualueellamme. Koronan lisäksi vuodesta teki erikoisen varsinkin syksyn ja alkutalven myrskyjen määrä. Suomessa on keskimäärin 27 myrskypäivää vuodessa ilmatieteenlaitoksen mukaan, mutta tänä vuonna niitä oli 44. Näistä tuhoisimmat meidän alueella olivat AILA-myrsky 17.9., TOPI-myrsky 2.11. ja viimeisenä LIISA-myrsky 19.11. Ensimmäistä kertaa minun reilun 15v päivystysuran aikana jouduttiin viankorjaus keskeyttämään työturvallisuussyistä ja vain odottamaan myrskyn laantumista. Tämä osoittautui erinomaiseksi ratkaisuksi, sillä vikakohteen löytyessä oli 4 puuta kaatunut 20 kV linjan päälle ja myrskyn vähän laannuttua muutamaa tuntia myöhemmin ja palatessamme uudelleen vikakohteeseen linjan päällä oli 15 puuta.

Jakelualueemme siirtotehon huippu 14,158 MW mitattiin maanantaina 5. päivä helmikuuta klo 6-7. Pakkasta oli tuolloin vain -10 astetta. Mitatun huipputehon käyttöajaksi muodostuu 5045 h.

Kohti säävarmaa verkkoa