Uudet sähkömittarit mittaavat sähkön kulutusta entistä tarkemmin

Sähkömittarien päivittäminen uusiin on alkanut Jylhän Sähköosuuskunnan toiminta-alueella. Laki vaatii, että kaikki sähkömittarit täytyy olla uusittuina vuoteen 2028 mennessä.

 

Uusi sähkömittari asennettiin hiljattain myös kauhavalaisen Iisakki Kankaanpään omakotitaloon.

– Olin itse töissä, kun mittari vaihdettiin. Kun tulin kotiin oli työt jo tehty. Vaihto ei aiheuttanut meille mitään sen kummempia toimenpiteitä, kertoo Kankaanpää.

Omakotitalojalle ei erillistä ilmoitusta mittarinvaihdosta tehdä. Asentaja menee paikalle ja jos asukas on paikalla saa hän tiedon mittarinvaihdosta siinä samalla. Jos omakotitaloasujan mittari on sellaisessa paikassa, että asentaja pääsee sinne esteittä, voidaan mittari vaihtaa niin ettei asiakas sitä edes huomaa.

Rivi- ja kerrostaloissa mittarinvaihdoksesta ilmoitetaan tiedotteella postilaatikkoon.

Mittarinvaihto on sähköosuuskunnan asiakkaalle maksuton ja vaivaton toimenpide. Työ kestää 30 minuuttia, eikä se vaadi sen kummempia ennakkovalmisteluita.

– Meilläkin on teknisessä tilassa tavaraa, jota asentajat olivat joutuneet siirtelemään. Kaikki oli kuitenkin laitettu takaisin paikoilleen kun tulin kotiin, Kankaanpää sanoo.

Vanhan mittarin loppulukema luetaan vaihtohetkellä ja laskutus jatkuu normaalisti.

 

Tiedot vikatilasta nopeasti perille

Uusien mittarien myötä sähkönkulutuksen luenta on mahdollista jopa 15 minuutin välein. Uudet mittarit toimivat radio- ja GSM-yhteyksillä, minkä takia vaihdokset tehdään alue kerrallaan.

Lisäksi tulevaisuudessa uudet mittarit mahdollistavat tiedon nopean kulun mittarista Jylhän Sähköosuuskunnalle, kunhan kaikki toiminnot saadaan ensin testattua perusteellisesti. Uudet mittarit pystyvät esimerkiksi havaitsemaan erilaisia vikoja verkossa, sulakepaloja ja nollajohtimen katkeamisia.

 

Mökkiläinen, älä katkaise sähköjä mittarista

Lopuksi Järvinen haluaa muistuttaa mökkiläisiä, miksi on tärkeää jättää virta päälle sähkömittariin myös pidemmän poissaolon aikana.

– Jos vääntää pääkytkimestä sähköt pois, ovat tällöin sähköt pois myös mittarilta. Tällöin ei saada lukemia mittarilta ja meidän pitää kirjata arviot käsin järjestelmään, mikä saattaa aiheuttaa viivettä tai virhettä laskutuksessa.

– Uusilla mittareilla on mahdollisuus katkaista sähköt käyttöpaikalta suoraan mittarista, jolloin itse mittarissa pysyy sähköt ja yhteydet.

Mittarin ollessa sähköttömänä myös lähistöllä olevien mittarien yhteyksissä saattaa olla ongelmia. Lisäksi kun lasku perustuu arvioon, voi hiljaisien talvikuukausien aikana tulla kesän käyttöön perustuva lasku.

– Toki lasku tasataan sitten kesällä, mutta ylimääräiseltä vaivalta säästyy, kun jättää mittariin sähköt päälle.

Lue lisää sähkömittarien uusimisesta tästä.