Sähköt päälle uuteen kotiin – miksi kannattaa huolehtia ajoissa rakennusprojektin sähköt kuntoon?

Oletko rakennuttamassa omaa kotia? Ota huomioon nämä asiat uuden talon sähköjen suunnittelussa.

 

Kun uusi koti on rakennusvaiheessa, on monia asioita muistettavana. Yksi asia, jota ei kannata jättää viime tinkaan on sähköurakoitsijan varaaminen.

– ­Mitä aikaisemmin on yhteydessä sähköasentajaan, sitä varmemmin sellaisen saa paikalle, kun tarvitaan. He voivat nimittäin olla hyvinkin työllistettyjä, kertoo monialayrittäjä ja sähköasentaja Jarkko Heikkilä.

Heikkilä vinkkaa, että sähköurakoitsijaa valitessa kannattaa kysäistä tekeekö sama urakoitsija myös uuden talon sähkösuunnitelman, vai täytyykö se teettää niihin erikoistuneessa toimistossa. Kaikki urakoitsijat kun eivät näitä suunnitelmia tee.

Aikainen lintu sähköt nappaa

Jylhän Sähköosuuskunnan Antti Järvinen suosittelee olemaan yhteyksissä sähköasentajan lisäksi myös sähköyhtiöön mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Kun sähköurakoitsija on tiedossa ja sähkösuunnitelma löytyy, voidaan tehdä sopimukset liittymisestä sähköverkkoon ja sähköstä, Järvinen sanoo.

Paperitöiden jälkeen alkaa varsinainen työ. Sähköyhtiö kuten esimerkiksi Jylhän Sähköosuuskunta, huolehtii sähköjen vetämisestä ja liittymän rakentamisesta tontin rajalle saakka. Sähköurakoitsijan tehtäväksi jää ottaa koppia sähköjohtojen asentamisesta tontin rajalta eteenpäin.

Rakennusprojektin loppuvaiheessa urakoitsija tekee käyttöönottotarkastuksen sekä vahvistaa sähköyhtiölle, että sähkölaitteisto on määräysten mukainen ja valmis jännitteen kytkemistä varten.

– Loppuvaiheessa kannattaa huolehtia, että sähköurakoitsija tilaa Jylhän Sähkön paikalle noin viikko ennen kuin sähköjä tarvitaan, vinkkaa Jylhän Sähköosuuskunnan Järvinen.

Hyvin suunniteltu on puoliksi valmis

Sähkösuunnittelun kanssa ajoissa oleminen on tärkeätä myös kalustesuunnittelun kannalta. Esimerkiksi keittiökalusteita tilatessa kannattaa pitää mielessä, kuinka ne sijoittelee tilaan. Hyvällä suunnittelulla vältytään tilanteilta, joissa vaikkapa uuni tai jääkaappi on ajateltu laittaa seinälle, jossa ei olekaan pistorasioita.

Pistorasioiden määrän suhteen Jarkko Heikkilä suosittelee kultaista keskitietä – ei liikaa mutta ei liian vähääkään. Sopiva määrä on myös kustannuskysymys.

– Jonkun mielestähän pistorasioita ei voi koskaan olla liikaa, mutta sitten kun lasku menee niin ihmetellään, miten tämä näin paljon maksoikaan.

Ilmalämpöpumppu, ledit ja aurinkoenergia

Kun uusi koti on valmis ja uudet asukkaat ovat päässeet muuttamaan sisään, tulee usein mietittyä, kuinka omaa sähkönkulutusta voi pienentää. Siihen Heikkilä suosittelee ledeillä toimivia valaisimia sekä talon lämmitykseen ilmalämpöpumppua.

– Sitten jos haluaa tuottaa omaa energiaa, niin aurinkovoimala katolle voi olla hyvä ratkaisu.

Katso Jylhän Sähköosuuskunnan muistilista rakennuttajalle tästä.