Tarvitsevatko kotitaloudet varavirtalähdettä?

Uutisointi mahdollisesta sähköpulasta on saanut monet miettimään mahdollista varavirtalähdettä kotiinsa. Kannattaako aggregaattia hankkia? Jos niin, millainen talous siitä hyötyy eniten?

 

Lyhyiden katkojen varalle aggregaattia ei tarvita

Jylhän Sähköosuuskunnan Antti Järvinen on sitä mieltä, että aggregaatin hankinta sähköpulasta johtuvien sähkökatkojen varalle ei ole kotitalouksille tarpeen.

  Sähköpulan aikana sähköt ovat poissa vain pari tuntia.  Vesiputket eivät siinä ajassa ehdi jäätyä, eivätkä pakastimet sulaa, hän kertoo.

Tiedä, mitä teet kun hankit aggregaattia

Jos kuitenkin haluaa varautua pidempiin sähkökatkoihin, on aggregaatin ostossa hyvä muistaa pari asiaa. Pienet varavoimalähteet, joissa on sähköpistoke jo valmiina voi ottaa käyttöön itsenäisesti. Isommat sähköverkkoon liitettävien aggregaattien kanssa tulee konsultoida sähköasentajaa.

  Ihan ensiksi kannattaa miettiä, mihin varavirtaa tarvitsee, sillä se määrittää, minkä kokoinen varavirtalähde on hyödyllisin vaihtoehto, Järvinen kertoo.

Ole yhteydessä verkkoyhtiöön

Järvisen mukaan myös verkkoyhtiöön on tärkeä olla yhteydessä ennen aggregaatin asennusta.

  Asiakkaan sähkökaapilla täytyy olla verkonvaihtokytkin, ettei käy niin, että aggregaatti syöttää sähköä verkkoyhtiön suuntaan.

Ylipäätänsä verkkoyhtiöllä tulisi olla tieto varavoimalähteen käytöstä jo työturvallisuuden takia.

  Ettei syntyisi vaaratilanteita meidän sähköasentajille, kun sähköjen pitäisi olla poissa koko verkosta, mutta ei sitten olekaan.

 

Lue lisää varautumisesta.