Sähköpulasta selvitään säästämällä ja varautumalla

Suomessa ollaan kuluvana talvena tilanteessa, jossa sähkön tuotantokapasiteetti ei välttämättä kata käyttötarvetta. Tilannetta kutsutaan sähköpulaksi.

Jylhän Sähköosuuskunnalla sähköpulaan on varauduttu jo pitkän aikaa. Yksi keino sähköpulan välttämiseksi on ollut esimerkiksi kotitalouksien kannustaminen sähkönkulutuksen vähentämiseen.

–  ­Fingridin tietojen mukaan sähkönkulutus on pienentynyt 7-8 % syksyn aikana, eli ilmeisesti viesti on mennyt hyvin perille, kertoo Jylhän Sähköosuuskunnan käytönjohtaja Marko Taivainen.

Pitkä pakkasjakso altistaa sähköpulalle

Taivainen on työtehtäviensä puolesta hyvin perillä siitä, mitä mahdollisissa sähköpulatilanteissa tulee tapahtumaan.  Hänen mukaansa sähköpulan syntyyn on kaksi eri reittiä.

Ensimmäinen helpommin ennustettava syntyy, kun esimerkiksi pitkä pakkasjakson aikana sähkön kulutus hiljalleen ylittää sähkön tuotannon.

Toinen yllättävämpi vaihtoehto sähköpulaan on laiterikko sähköntuotantokapasiteetin ollessa jo täydessä mittakaavassa.

  Ensimmäiseen vaihtoehdon kohdalla pystymme tiedottamaan asiakkaille etukäteen, että tulevina päivinä on sähköpulan riski. Laiterikkoja ja niiden vaikutuksia ei pystytä ennustamaan.

Etukäteen ennustettavasta sähköpulasta tulee tieto Jylhän Sähköosuuskunnalle edeltävänä iltana.

  Kantaverkkoyhtiö Fingridiltä ilmoitetaan, että kuinka paljon sähköä pitäisi saada säästettyä. Tähän meillä onkin sitten suunnitelma valmiina, miten pyydetty teho tiputetaan.

Käytännössä tehoja säästetään katkaisemalla sähköt Jylhän Sähköosuuskunnan alueen asiakkailta vuorotellen noin kahdeksi tunniksi kerrallaan.

Oma mukavuudenhalu määrittää varautumisen tasoa

Taivainen suosittelee varautumista sähkökatkoihin jo hyvissä ajoin ennen kuin tilanne on ajankohtainen.

  Vaikka kahden tunnin sähkökatkos ei olekaan pitkä aika, niin kannattaa silti miettiä, että mitä tavaroita voisi tarvita kahden tunnin ajaksi.

Helposti käden ulottuvilla ja pimeälläkin löydettävissä olisi hyvä olla ainakin taskulamppu tai kynttilöitä, akkupankkeja sekä paristo- tai akkukäyttöinen radio.

  Varautumista kannattaa miettiä oman mukavuuden kannalta, että ei tarvitse olla pimeässä tai kylmässä.

  Ja kuka sanoo, että sähkökatkon aikana tarvitsee nyhjätä kotona? Aivan hyvin voi lähteä vaikka ulkoilemaan!

Turvalliset käytännöt sähköpulan aikana

 Hyvä tapa sähkökatkojen aikana on, että jättää valot palamaan johonkin huoneeseen sähköjen katketessa. Näin huomaa valojen taas syttyessä katkon olevan ohi.

Jos sähkökatko iskee juuri kun tiskikone on päällä tai saunan kiuas on laitettu päälle, kannattaa laitteet napsaista pois päältä jo sähkökatkon aikana. Näin ne eivät unohdu turhaan päälle sähköjen palauduttua.

Sähkön säästäminen ennaltaehkäisee sähköpulaa

Kun sähköpula on ennakoitavissa, tulee Jylhän sähköosuuskunta tiedottamaan asiakkaitaan tekstiviestitse, Facebookissa ja verkkosivuilla.

  ­Ilmoitamme uhkaavasta sähköpulasta heti kun saamme tiedon Fingridiltä. Tällöin on todella tärkeää, että jokainen asiakkaamme pyrkisi säästämään sähköä mahdollisimman paljon ja jättää esimerkiksi saunan lämmittämättä.

Säästötoimilla nimittäin mahdollinen sähköpula ja kiertävät sähkökatkot pystytään kokonaan välttämään.

 

 Lue lisää sähköpulasta tästä.

Tutustu Astetta alemmas -kampanjan sähkönsäästövinkkeihin tästä.