Pelibussi ei matkaisi ilman Jylhää

Kauhavan Kanuunoiden naisten edustusjoukkue saa arvokasta lisävirtaa Jylhän Sähköosuuskunnasta.

Kakkosessa jalkapalloa pelaavan Kauhavan Kanuunoiden valmentaja Jari Risikko laukoo, että ilman Jylhän Sähköosuuskuntaa ja muita sponsoreita naisten edustusjoukkueen vieraspelit jäisivät pelaamatta.

– Yhteistyökumppaneiden avulla pystymme pyörittämään joukkueen 30 000 euron vuosibudjettia, mitä pitkät pelimatkat Tornioon, Ouluun ja Kuopioon vaativat, hän selvittää.

Naisten jalkapallo on Suomessa vielä sillä tasolla, että kakkosessa ammattilaispelaajista voi vain haaveilla. Joukkueessa on paljon lukiolaisia, lähiseudulla ja kauempanakin opiskelevia ja jo työelämän aloittaneita.

Risikko pitää hyvänä, että pelikentällä on yhtä aikaa kokemusta ja nuoruutta. Joukkueen heikkous on puolestaan se, ettei valmentaja voi rakentaa pelitaktiikkaa usean vuoden perspektiivillä: vaihtuvuus on siihen liian suurta.

– Ylioppilaaksi päästyään monet muuttavat muualle päin opiskelemaan, joku saa lapsen tai lopettaa jalkapallon muusta syystä, hän luettelee.

Korona toi kuutostilan

Kakkosen C-lohkossa pelanneet Kanuunat ylsivät tänä vuonna kuudenneksi. Risikko harmittelee, että korona vaikutti liikaa alkukevään harjoitteluun ja se näkyi tuloksissa.

– Viimeiset pelit menivät meillä hyvin. Jos kautta olisi jatkunut pari kuukautta, olisimme kolkutelleet kärkeä, hän uskoo.

Risikko on aikaisemmin valmentanut myös poikia. Hän myöntää, että naisten valmentajana joutuu välillä tiukoille.

– Muistan alkuajoilta, kun olimme menossa peliin ja komensin, että pelipaidat housuihin. Alkoi valtava kysymysten tulva: Miksi pitää laittaa? Kuka niin sanoo? Onpas typerä sääntö? Mitä jos en laita?

– Tytöt haastavat jatkuvasti, mutta sitten kun heidät saa pelaamaan yhteen, niin sitä tekemistä on ilo katsella. He sitoutuvat asiaan kokonaisvaltaisesti, hän kehuu.

Lokakuu on jalkapalloilun lepokuu, uusi kausi alkaa marraskuussa. Valmentajalla on jännittävät paikat, kun ei vielä tiedä, millainen joukkue on luvassa. Hänen oma roolinsa on jo sisäistettynä.

– Haluan olla valmentaja, joka rohkaisee pelaajia tekemään kentällä itse päätöksiä. Se edellyttää pelinlukutaitoa, rohkeaa pallollista ja pallotonta pelaamista sekä kykyä tehdä maaleja. Joukkueen ohella kehittyvät myös yksilöt.

– Jos saamme ensi kaudelle ehjän joukkueen eli kokemusta ja uusia kykyjä ja pystymme harjoittelemaan täysillä, meillä on mahdollisuudet taistella ykkösen karsinnassa, hän vakuuttaa.