Omakotiasuja voi säästää pitkän pennin Kauhavalla

Omakotiliiton laskelmiin perustuva uutinen maakuntalehti Ilkka-Pohjalaisessa esittää Kauhavan varsin hintavana asuinpaikkana. Uutisen mukaan omakotiasuminen voi Kauhavalla olla vuodessa useita tuhansia euroja kalliimpaa kuin esimerkiksi Vaasassa tai Seinäjoella. 

Jylhän Sähköosuuskunnan asiakkaalla asumisen hintalappu on kuitenkin merkittävästi pienempi kuin uutinen antaa ymmärtää. Silloin Kauhava nouseekin lehden vertailun halvimmaksi. Samoja laskentaperiaatteita käyttäen asumisen kustannukset ovat Jylhän Sähköosuuskunnan asiakkaalla noin 4 600 euroa vuodessa, kun Omakotiliiton laskelma sai summaksi yli 8 000 euroa. Väärinkäsityksen syynä on se, että maantieteellisesti laajan Kauhavan alueella toimii kolme toimitusvelvollista sähköyhtiötä.

– Vertailussa oli oletettavasti käytetty jotain toista sähköyhtiötä, ja tämä vaikutti lopputulokseen todella paljon, toteaa Jylhän Sähköosuuskunnan toimitusjohtaja Jukka Ylitalo.

Todelliset vuosikulut 3 219 euroa

Omakotiliitto käytti laskelmassa esimerkkinä 120 neliömetrin kokoista, sähkölämmitteistä omakotitaloa. Lämmitys luonnollisesti vie suurimman osan kaikesta kodin energiankulutuksesta, esimerkissä 14 000 kilowattituntia vuodessa. Muun energiankulutuksen osuudeksi jää 4 000 kWh, eli yhteensä vuosikulutus on esimerkkilaskelmassa 18 000 kWh. Jylhän Sähköosuuskunnan hinnoilla laskettuna sähkön hinta olisi 3 077 euroa. Perusmaksujen kanssa hinnaksi tulisi 3 219 euroa vuodessa.

– Sähkön hinnan ei siis ainakaan pitäisi olla esteenä Kauhavalla asumiselle, ja se kannattaa pitää mielessä myös, jos harkitsee muuttoa alueelle. Toki eri alueilla hinta vaihtelee toimitusvelvollisen yhtiön mukaan, Ylitalo sanoo.

Ylitalo kertoo saaneensa uutisesta hämmentynyttä palautetta asiakkailta, jotka eivät ole tunnistaneet tilannetta lainkaan. Toimitusvelvollinen hinta kun on valtakunnan mittakaavassakin maltillinen: 9,4 senttiä kilowattitunnilta, kun monessa yhtiössä vasta kolkutellaan 10 sentin haamurajaa.