Oma vesivoimala toi sähkön sataan omakotitaloon

Vaikka Jylhän Sähköosuuskunnan vanhan vesivoimalaitoksen osuus sähköntuotannosta on vain marginaalinen, sillä on yritykselle historiallista ja henkistä merkitystä. Nykyään valkoinen komea rakennus toimii myös valotaideteosten näyttämönä ja koskenlaskijoiden huippupaikkana.

Jylhänkosken kuohuissa virtaa ensi syksynä sata vuotta täyttävän Jylhän Sähköosuuskunnan henkinen perintö. Tärkeä maamerkki ja nähtävyys on yhä toimiva vuonna 1928 valmistunut komea voimalaitosrakennus.

Vanha vesivoimalaitos oli välillä yli kaksi vuosikymmentä lepotilassa, kunnes se vuonna 1996 otettiin uudelleen käyttöön. Vuosikymmenen lopulla kaksinkertaistettiin voimalaitoksen tuotto louhimalla alakanava.

Nykyään vesivoimalaitos toimii itsenäisesti ja valvonta tapahtuu päivystyksessä etäyhteyden avulla. Sähkötöiden johtaja Antti Järvinen kertoo, että voimalaitos teki viime vuonna lähes ennätystuloksen. Sähköä tuotettiin 1,5 miljoonaa kilowattituntia eli noin sadan omakotitalon tarpeisiin.

Voimalaitoksen koski on putouskorkeudeltaan Kauhavanjoen suurin. Voimalan toisella puolen jokea sijaitsee vanha idyllinen myllyrakennus, josta saisi vaikka ihanan kesäkahvilan.

– Jokivartta kulkevat reitit ovat suosittuja vapaa-ajan liikkumiskohteita, jylhissä maisemissa on paljon nähtävää.

Valokuvausta ja valotaidetta

Koskimiljöö on myös valokuvaajien suosima paikka, sillä sieltä löytyy idyllisiä maisemia esimerkiksi ylioppilas- ja hääparikuvauksiin. Jylhänkoski ja voimalaitosrakennus olivat loka-marraskuun vaihteessa järjestetyn Valoviikon tapahtumapaikka. Moni kävi viikon aikana ihailemassa valaistua koskimiljöötä.

Voimalaitosrakennuksen ja sen alapuolella pauhaavan kosken valotaideteoksesta vastasi muun muassa Nightwish-yhtyeen miksaajana toimiva Kimmo Ahola. Valotaideteokset sopivat hyvin myös korona-aikaan, sillä väki pystyy katselemaan niitä turvavälejä noudattaen.

– Voimalaitoksen aidattu alue on suljettuna, joten sen kauniita kaari-ikkunoita ja jylhää ulkomuotoa voi ihailla vain kauempaa. Poikkeus on vapun alla järjestettävä Kyrönjoen Koskihäjyjen vuotuinen HäjyRodeo-koskenlaskutapahtuma, silloin avataan portit voimalaitosalueelle.

Viime vuonna HäjyRodeo peruttiin koronan takia. Tänä vuonna tiukasti tähtäimessä on, että tapahtuma järjestetään 24.–25. huhtikuuta.

Lue voimalastamme lisää täältä.