Maakaapelointi jatkuu ja mittarit vaihtoon

Jylhän Sähköosuuskunta jatkaa vuonna 2021 maakaapelointia Jylhän, Hirvijoen ja Laitilanmäen alueella. Lisäksi alkaa yhteensä 5500 sähkömittarin uusimisurakka.

Sähkötöiden johtaja Antti Järvinen ja käytön johtaja Marko Taivainen kertovat, että säävarmempaa sähköä tuova maakaapelointiurakka jatkuu suunnitelmien mukaan. Töitä pystytään tekemään, mikäli pakkanen ei laske alle 20 asteen eikä maassa ole paljon routaa.

– Toistaiseksi routatilanne on hyvä, lumi on suojannut maata, Järvinen toteaa.

Maakaapeli on ilmajohtoja turvallisempi vaihtoehto, koska maan alla sähköverkko on suojassa myrskyiltä, ukkosilta ja lumelta. Lisäksi se on ympäristöystävällisempi ja sillä on vähemmän vaikutuksia kasvi- ja eläinkuntaan. Samalla, kun sähköjohdot siirtyvät maan alle, vapautuu sähköpylväiltä myös maa-alueita maatalouden ja metsätalouden käyttöön.

Kauhavalla nykyisten ilmajohtojen siirto 20 kilovoltin maakaapeleiksi on hyvällä alulla. Tähän mennessä on maan alle laitettu noin 11 prosenttia. Työnjohtajien mukaan lopullinen luku tulee jäämään reilusti alle sadan prosentin, sillä kallista maakaapelia ei kannata vetää harvaan asutuille alueille.

Vastaavasti kotitalouksiin sähköä kuljettava 400 voltin pienjänniteverkko on maakaapeloitu jo noin 70-prosenttisesti. Järvinen ja Taivainen arvioivat, että tuo luku tule kasvamaan liki sataan prosenttiin.

Jylhän Sähköosuuskunta on varannut vuodelle 2021 maakaapelointiin noin puoli miljoonaa euroa. Järvinen epäilee, että rahaa tulee kulumaan jonkin verran enemmän. Töitä jatketaan läpi vuoden, mutta taukoja pidetään pelloilla kylvöjen ja muiden maatöiden aikana.

Uudet mittarit joka talouteen

Euroopan unionin uudet säännöt edellyttävät sähkömarkkinoilla aiempaa tarkempia mittareita. Tämä aiheuttaa myös Kauhavalla massiivisen mittarinvaihto-operaation: Jylhän Sähköosuuskunta uusii kaikki verkossa olevat 5500 mittaria.

– Nykyiset mittarit on asennettu vuonna 2009, mutta ne eivät näytä sähkönkulutusta vartin välein, kuten nykymääräykset edellyttävät. Siksi vaihdamme mittarit kehittyneempiin, Taivainen kertoo.

Kysymys on useamman vuoden projektista, jossa edetään suunnitelmien mukaan talorypäs kerrallaan. Uusi mittari on asiakkaille ilmainen, mutta aiheuttaa lisälaskutuskierroksen, jossa peritään vanhaan mittarin kulutuksenalainen laskutusjakso. Uusi sähkömittari lähtee sitten laskuttamaan nollasta.

– Pyrimme tiedottamaan mittareiden vaihdosta rivi- ja kerrostalokohteissa laittamalla kirjeen postilaatikkoon paria päivää ennemmin. Omakotitaloasujien mittarinvaihdosta sovitaan paikan päällä. Itse vaihto on nopea toimenpide, sähkökatkos kestää korkeintaan puoli tuntia, Järvinen toteaa.