Kodin sähköasiat kuntoon

Kun paluu arkeen on kesälomien jälkeen kovassa vauhdissa, kannattaa samalla energialla tarkistaa, että kotona ovat asiat sähköjen suhteen kunnossa.

Selvitä kaapin paikka

Aivan ensimmäiseksi omakotitalossa kannattaa selvittää sähkökaapin edusta. Onko sähkökeskukselle esteetön käynti? Onko kaapin eteen kerääntynyt tavaraa? Nimittäin sähkökaapin edusta kannattaa pitää siistinä, jolloin sinne pääsee tarpeen vaatiessa helposti ja nopeasti.

Ylipäätänsä, jos ei ole aivan varma, missä oman asunnon sähköpääkeskus sijaitsee, kannattaa paikka selvittää. Jos sähköjen kanssa tulee joskus ongelmaa, näkee sähkökeskuksesta, onko vika sähköverkossa vai omassa asunnossa.

Johdot suoriksi

Kun mittarin paikka on selvillä, tarkista käytössä olevat sähkölaitteet. Jos sähkölaite ei ole aktiivisessa käytössä, ei ole mitään syytä, miksi sen pitäisi olla seinässä kiinni.

 On hyvä myös tarkistaa, etteivät käytössä olevien laitteiden johtojen päät ole päässeet vääntymään. Esimerkiksi sängyn tai sohvan takana olevat johtojen päät ovat voineet vahingossa vääntyä. Ne onkin hyvä suoristaa, että johdot pysyvät ehjinä.

Sähköjohdot säiden armoilla

Jos käytät ulkona sähkölaitteita, huolehdi, että ne ovat ulkokäyttöön tarkoitettuja. Säänkestävissä sähkölaitteissa on kosteudenkestoa kuvaava IP-tunnus. Ulkona käytettävissä laitteissa tunnuksen on oltava IP34 tai sitä suurempi.

Tarkkana jatkoroikkien kanssa

Jatkojohtojen kanssa ei kannata riehaantua. Tarkista ettei kotonasi ole toisiinsa kytkettyjä jatkoroikkia. Käytä aina vain yhtä, tarpeeksi pitkää, jatkoroikkaa kerrallaan.

Käytä vain sellaista jatkojohtoa, jonka pistotulppa sopii pistorasiaa. Pistotulppaa ei saa itse muotoilla pistorasiaan sopivaksi.

Lisäksi muistathan, että ulkona käytössä olevat jatkojohtojen on oltava ulkokäyttöön soveltuvia.

Sähkölaitteiden hävittäminen

Kun sähkölaite on tullut elinkaarensa päähän, on se hävitettävä asianmukaisesti. Esimerkiksi loisteputket voivat sisältää pieniä määriä elohopeaa, joten kierrätyksen kanssa kannattaa olla tarkkana.