Hirvijoelle asettautuneet Kankaan sisarukset sijoittivat paikallisuuteen

Elina ja Juuso Kangas ovat löytäneet perheilleen oman paikkansa Kauhavan Hirvijoelta. Sisarukset päättivät liittyä sattumalta samoihin aikoihin myös Jylhän Sähköosuuskunnan jäseniksi.

Kärki-Agri Oy:n toimitusjohtaja Juuso Kangas ja hänen sisarensa, Atria-konsernin juristina työskentelevä Elina Kangas ovat opiskelleet ja asuneet muualla, mutta kummankin veri veti lapsuudenkylään Kauhavan Hirvijoelle.

– Kun on maalta kotoisin, niin sitä oppii arvostamaan tilaa ja rauhaa. Etsimme mieheni Petri Alestalon kanssa ensin vanhaa taloa, jonka olisimme ostaneet ja remontoineet, mutta sopivaa ei vaan löytynyt. Siksi päädyimme rakentamaan uuden perinnetalon kotikylääni suvun maille, Elina kertoo.

Juuso puolestaan osti vaimonsa Mari Kaipaisen kanssa suurprojektin, kylässä yli kymmenen vuotta tyhjillään olleen vanhan kansakoulun. Se oli välillä toiminut myös mattokutomona. 1800-luvulla rakennettu ja 1920-luvulla laajennettu, noin neljänsadan neliön suuruinen kunnostettu kansakoulu ja sen piha tarjoavat runsaasti tilaa ja seikkailupaikkoja perheen seitsemän-, yhdeksän- ja kaksitoistavuotiaille pojille.

– Projekti alkoi vuonna 2006 ja kesti melkein neljä vuotta. Olemme kunnostaneet taloa vanhaa tyyliä kunnioittaen. Lämmitysmuotona on maalämpö, Juuso kertoo.

Toinen iso projekti oli hevostalli, vanha kivirakennus siirrettiin Kylmäkoskelta. Heillä on seitsemän hevosta, joten vapaa-ajalla ovat kädet täynnä puuhaa.

Eikä tässä vielä kaikki. Kun kodin naapurissa sijaitseva Keltamäen kantatila tuli myyntiin, Juuso osti sen uudeksi harrastuskohteeseen. Tällä hetkellä tyhjillään oleva kunnostettu vanha pohjalaistalo sopisi monenlaiseen toimintaan.

– Tykkään rakennella ja remontoida, se on hyvää vastapainoa päivätyölleni. Se pitää vireänä, että on aina jotain työn alla, Juuso toteaa.

Hyvä tuotto sijoitukselle

Kankaan sisarukset päätyivät Jylhän Sähköosuuskunnan jäseniksi, koska halusivat sijoittaa paikallisuuteen ja saada samalla rahoilleen hyvän tuoton.

– En ole varsinaisesti mikään osakesalkkusijoittaja, mutta tämä paikallinen taho tuntui omalta ratkaisulta, Elina toteaa.

– Paljon parempi tuotto tuossa on kuin jos nuo rahat makaisivat pankkitililläni. Ja kun sähkökin tulee sieltä, niin onhan se hyvä omistaa osuus yrityksestä, Juuso huomauttaa.

Jylhän sähköosuuskunnan jäsenyys on sijoitus, jolla pääsee vaikuttamaan yhtiön päätöksentekoon ja sitä kautta koko kaupungin elinvoimaan. Tänä vuonna reilut tuhat jäsentä saavat päättää, miten osuuskuntaa hoidetaan, millaisiin sähköntuotantomuotoihin investoidaan ja mihin suuntaan Kauhavan energiatalous kehittyy.

Lisäksi maksetaan jäsenille osuuspääoman korkoa, josta päättää vuosittain osuuskunnan kokous.

Terveellistä rakentamista ja kartanoromantiikkaa

Juuson kotia lähellä, tien toisella puolen Hirvijoen rannassa sijaitsee Elinan perheen parisen vuotta sitten valmistunut koti. Se tarjoaa kauhavalaiseen maalaismaisemaan ripauksen kartanoromantiikkaa, sillä talon tyyliä on ammennettu muun muassa 1920-luvun klassismista ja vaikutteita on myös empiretyylistä.

Elinalle ja hänen miehelleen oli alusta saakka selvää, että talo rakennetaan mahdollisimman terveeksi ja pitkäikäiseksi perinnerakentamisen menetelmin. Perinteinen rossipohja, hengittävät eristeet, puukuitulevyt, paperitapetit ja jykevä kuusilankkulattia olivat pariskunnalle tärkeitä rakennusratkaisuja, niin kuin myös puusepän valmistamat perinneikkunat ja -ovet pellavaöljymaaleineen.

– Ja lämmitysmuodoksi maalämpö. Se oli meille helppo valinta, samoin kuin painovoimainen ilmanvaihto. Olemme rakentaneet taloa paljon itse ja suurella pieteetillä, kai tämä innostus kulkee suvussa. Isämme oli puukäsityön opettaja, Elina kertoo.

Neljän vuoden rakentamisen aikana ehti myös Elinan perhe kasvaa – lapset ovat nyt kaksi- ja nelivuotiaat. Varsinkin näin korona-aikaan on tilavan kodin ja ympäröivän maaseudun merkitys korostunut.

– Olen nauttinut etätöitä tehdessäni luonnon heräämisestä kevääseen, kuinka sitä on voinut seurata aitiopaikalta kotiterassilta, Elina toteaa.

Lue lisää osuuskunnan jäsenyydestä: https://jylhaos.fi/osuuskunta