”Ei lämpöä harakoille”

Jylhän Sähköosuuskunta osallistui kauhavalaiskoulujen Energiansäästöviikkoon jakamalla kampanjamateriaaleja yhteensä sadan lapsen käyttöön. Tokaluokkalaisille suunnattua viikkoa vietettiin syysloman alla valtakunnallisesti jo 25. kertaa.

Lapsetkin sen tietävät, että sähkökeskukset jakavat sähköä ja että se kulkee lankoja pitkin. Tai että sähköautolla ajaminen on ympäristöystävällistä, vaikka vie sähköä.

Kauhavan yhtenäiskoulun opettajan Saara Kokon yhdysluokalla opiskelee ensimmäisen ja toisen luokan oppilaita. He saivat Jylhän Sähköosuuskunnan luovuttamat kampanjamateriaalit, joiden avulla voi ammentaa lisää tietämystä energian tuottamisesta ja säästämisestä.

Selväksi kävi, että sähköä voi säästää, kun ei käytetä turhaan kaikkia sähköä tarvitsevia koneita. Esimerkiksi kännykän latausta vähentämällä ja karsimalla turhat valot pois päältä.

– Pidetään ikkunat ja ovet kiinni kylmällä, ettei mene lämpö harakoille, yksi oppilas evästää.

Opettajan mukaan oppilailla on omasta takaa aika kivasti ajatuksia, miten sähköä tuotetaan ja miten sitä voi säästää. Toisaalta koulussa valot syttyvät ja sammuvat automaattisesti, joten kaikkia oppeja ei voida viedä siellä käytäntöön.

Joku oppilaista tiesi, että sähköä tekevät vesivoimala, aurinkopaneelit ja tuulivoimala.

– Aurinkopaneelit talon katolla ovat luonnon tuottama sähkövaraus, toinen jatkaa tähän.

Kolmas osasi kertoa tuulivoimasta.

– Luonnossa on isoja tuulimyllyjä, jossa pyörii isot siivet. Esimerkiksi Lapualla näkee niitä.

Tavoitteena lisätä
yleistä sähkötietoutta

Kolmen kauhavalaiskoulun tokaluokkalaisille Energiansäästöviikon kampanjamateriaalit luovuttanut sähkötöiden johtaja Antti Järvinen pitää tärkeänä, että lapset oppivat energiatietoisuutta. Jylhän Sähköosuuskunta jakoi materiaalia yhteensä sadalle lapselle, jotka puolestaan vievät tietoa eteenpäin omissa perheissään.

– Tavoitteena on yleisen tietämyksen lisääminen sähkön käytöstä ja siitä, miten asioihin voi omalta osaltaan vaikuttaa. Minusta nuo materiaalit on toteutettu kiinnostavalla tavalla, ne johdattavat mukavasti lapsia tähän aiheeseen.

Energiansäästöviikolla alakouluissa tutustuttiin energialähteisiin, energiantuotantoon ja -kulutukseen sekä säästömahdollisuuksiin muun muassa Hei, kaikki toimii -opetusmateriaalin ja Lasten energiakirjan avulla.

Kauhavan yhtenäiskoulun opettaja toteaa, että Energiansäästöviikolla saatuja materiaaleja voidaan hyödyntää myös tulevien viikkojen aikana. Kysymys ei ole vain yhden viikon asiasta, sillä energia ja sen säästäminen on jatkuvasti tärkeää.

– Parhaat oppimistulokset saadaan, kun asiaa opetetaan mahdollisimman monen eri oppiaineen kautta, Kokko lisää.

Pidetään ikkunat ja ovet kiinni kylmällä, ettei mene lämpö harakoille