Kahdeksan asiaa, jotka jokaisen kauhavalaislapsen tulisi tietää sähköistä
Mistä sähkö tulee? Miksi laturinjohto kannattaa nyppäistä pois seinästä, kun puhelin on ladattu? Keräsimme tähän artikkeliin kahdeksan tärkeintä asiaa, jotka jokaisen tenavan tulisi tietää sähköistä.
Olitpa siis vanhempi, isovanhempi, valmentaja tai joku muu lapsien kanssa tekemisissä oleva, kannattaa tämä listaus pitää muistissa, kun elämässä tulee eteen sähköisiä tilanteita junioreiden kanssa.
1.Sähköä kannattaa säästää
Valot pois kun niitä ei tarvita, televisio pois päältä kun sitä ei kukaan katso. Vaikka kotona tuntuukin siltä, että sähköä tulee seinästä tuosta vain, on sähkön säästämiseen opettelu hyvä aloittaa jo nuorena.
2.Mistä sähkö tulee Kauhavalla?
Jos tämä kysymys on herännyt perheessäsi, niin nopea vastaus on Jylhän Sähkösuuskunnalta. Helpommin ymmärrettäväksi vastauksen tekee pieni retki Jylhänkosken maisemiin. Se voi sytyttää lampun monessa pienessä päässä sen suhteen, miten vesivoimalla jauhetaan sähkö kauhavalaisten käyttöön.
3.Laturinjohdon paikka on seinässä vain ladattaessa
Olipa kyse sitten kännykkälaturista tai jonkun muun ladattavan laitteen johdoista, kannattaa ne nyppäistä pois seinästä aina, kun ne eivät ole käytössä. Nimittäin yksin ilman kännykkää seinässä oleva laturi on altis ylikuumenemiselle ja sitä kautta tulipalon riski kasvaa.
4.Sähköjohdot eivät ole leluja
Mukavasti seinästä roikkuvat johdot voivat houkutella kiipeilytempauksiin. Lattialla makaava johto on kuin tehty pikkuautojen esteradaksi. Paitsi että eivät ole.
Isompia lapsia on hyvä muistuttaa, että sähköjohtoja ei ole tarkoitettu leikkikaluiksi. Pienempien kanssa kannattaa siivota liian houkuttelevat johdot kokonaan pois näkyvistä.
5.Ainoastaan sähkölaitteita pistorasioihin
Ei kyniä, ei sukkapuikkoja, ei pieniä sormia. Pistorasiat ovat tarkoitettu vain sähkölaitteille, sillä sähköiskun vaara on tällaisissa tempuissa aivan todellinen! Kotioloissa innokkaita sähköasentajia voi suitsia laittamalla pistorasioihin tulpat suojaksi.
6.Yölamppu ei ole henkari
Jos tykkää käyttää yölamppua, kannattaa huolehtia siitä, että lampun päälle ei ala kerääntyä leluja tai käytettyjä vaatteita. Nimittäin tavarakasa lampun päällä voi aiheuttaa palovaaran.
7.Rikkinäiset sähkölaitteet heti pois käytöstä
Jos esimerkiksi sähkövalaisin särisee ja välkkyy, kannattaa se ottaa heti pois käytöstä ja viedä mahdollisuuksien mukaan korjattavaksi. Hajonnut sähkölaite tuskin korjaantuu itsekseen – sen turvallisuudesta puhumattakaan.
8.Mitä tehdä, jos sähkölaite alkaa savuamaan tai palamaan?
Lapsille kannattaa opettaa, että rikkinäiseen laitteeseen ei missään nimessä saa mennä koskemaan. Jos mahdollista, töpselin voi irrottaa seinästä. Lisäksi kannattaa muistuttaa, että palaavaan sähkölaitteeseen ei saa heittää vettä. Sitten nopeasti yhteys aikuiseen tai jos on yksin kotona soitto 112:een.