Sähköverkon viat ja häiriöt

Sähkö on tärkeä osa jokapäiväistä elämäämme. Usein jo lyhytkin keskeytys sähkönjakelussa tuntuu epämiellyttävältä. Sähkön toimitusvarmuus eli sähkökatkojen määrät ja pituudet on määritelty alan suosituksissa. Pyrimme takaamaan mahdollisimman häiriöttömän sähköntoimituksen, mutta aina se ei ole mahdollista.

Suurin osa keskeytyksistä aiheutuu luonnonilmiöistä. Ukonilman yhteydessä esiintyvät yksittäiset salamaniskut ja kova tuuli ovat kesäisin yleisimpiä sähkökatkoksien syitä. Talvisin taas märkä lumisade saattaa taivuttaa puita johdoille ja aiheuttaa tykkylumen muodossa harmia pidemmäksikin aikaa. Myös maankaivutyöt tai pieneläimet voivat aiheuttaa sähkökatkoja. Toisinaan sähköt joudutaan katkaisemaan suunnitellusti sähköverkon huolto- ja korjaustöiden ajaksi. Aina sähkökatko ei johdu häiriöstä sähkönjakelussa, vaan sen voi aiheuttaa esimerkiksi asiakkaan palanut sulake tai vika sähkölaitteessa.

Pitkiä sähkökatkoja aiheuttavia vikoja vähennetään verkoston automatiikalla. Automatiikan havaitessa vian sähköverkossa automatiikka tekee ns. jälleenkytkennän, jolloin sähköt katkeavat hetkeksi ja kytkeytyvät uudelleen päälle. Näillä toimenpiteillä sähkökatkon kesto minimoidaan alle sekunnista muutamaan minuuttiin.

Pidemmissä keskeytyksissä sähkökatkon pituutta ja laajuutta vähennetään verkkoon asennettujen kauko-ohjattavien laitteiden avulla. Kauko-ohjauksen avulla vika-aluetta voidaan rajata ja palauttaa sähköt mahdollisimman monelle asiakkaalle. Muille asiakkaille sähköt voidaan palauttaa, kun sähköasentaja on korjannut vian.

Sähkökatkoihin varautuminen

Sähkökatkoon kannattaa varautua ennalta. Varautuminen on tärkeää etenkin jos taloudessasi on vanhuksia tai pieniä lapsia. Kotona tai mökillä kannattaa varata helposti löydettävään paikkaan ainakin

• taskulamppu ja paristoja
• varasulakkeita
• kynttilöitä ja tulitikkuja
• paristo- tai akkukäyttöinen radio / autoradio
• polttopuita, jos kotona on takka tai muu tulisija
• juomavettä

Jos katkeamaton sähkönjakelu on välttämättömyys, on hankittava oma varasähköjärjestelmä.

Jos haluat varmistaa katkottoman sähkön esimerkiksi tietokoneelle tai muulle herkälle laitteelle, kannattaa laite varustaa UPS-järjestelmällä, joka suodattaa jännitteen häiriöt sekä mahdollistaa tietojen tallentamisen ja laitteen turvallisen alasajon katkon aikana

Esimerkiksi sairaaloissa käytetään varavoimakoneita, joiden polttoaineiden riittävyydestä on huolehdittava. Maatiloilla kyseeseen voi tulla joko aggregaatti tai traktorikäyttöinen generaattori.

 

  Linkki ohjautuu Energiateollisuuden sivuille

 

Pitkittynyt sähkökatko

Talvella lämmön säilyttäminen asunnossa on tärkeää. Pidä käytössä mahdollisimman vähän huoneita. Vältä ulko-oven turhaa avaamista. Pidä väliovet kiinni. Jos lämmität puulla, käsittele tulta varoen. Kesällä ruoan säilyminen voi muodostua ennen pitkää ongelmaksi. Jos jääkaappi ja pakastin ovat hyvin eristettyjä, ne säilyttävät kylmän jopa useita vuorokausia. Älä avaa jääkaapin ja pakastimen ovea turhaan.

Puolustusministeriö: Näin selviät pitkästä sähkökatkosta >

 

Hyvä muistaa

Sähkökatkoja korjattaessa sähköt voivat katketa ja palautua useasti; tämä on verkon korjaamisen turvallisuustekijä.

Älä avaa sähkökatkon aikana tarpeettomasti jääkaappia ja pakastinta.

Jos sähköt palauduttuaan käyttäytyvät oudosti, esim. valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, voi syynä olla nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Katkaise silloin sähköt pääkytkimestä varoen koskettamista pääkeskuksen metalliosiin. Soita vikapalveluumme.