Ajankohtaista

04.06.2019
HELGA-MYRSKY JA MUITA TAPAHTUMIA

Toukokuun viimeisenä päivänä Helga-myrsky aiheutti tuhojaan ympäri maata. Pahimmillaan koko maassa oli noin 24 000 sähkötöntä taloutta. Osuuskunnan osalta pahimmillaan ilman sähköä oli n.750 asiakasta
Jylhän Sähköosuuskunnan osalta säästyttiin isommilta sähkökatkoilta. Viankorjaustöihin lähdettiin ensimmäisen kerran jo Helatorstai iltana, kun johtokadun (sähköpaalusta 5m molempiin suuntiin) ulkopuolelta kaatui puu sähkölinjan päälle Kleemolassa. Sama johtolähtö vikaantui uudelleen seuraavana päivänä, kun Varvaalla kaatui puu linjojen päälle. Molemmat viat saatiin paikannettua ja korjattua noin 1,5h kuluessa. Noin tunti Varvaalla korjatun vian jälkeen vikaantui Hirvijokea/Oravaa syöttävä lähtö. Tämänkin vian paikantamiseen ja korjaukseen kului noin 1,5h. Kaikissa näissä vikatilanteissä suurelle osalle saatiin sähköt palautettua puolessa tunnissa ja viimeisimmätkin asiakkaat saivat sähköt 1,5h kuluttua.
Vikaantumisien syynä tässä myrskyssä oli linjakadun ulkopuolelta kaatuvat puut sekä tuulen mukana lentävät oksat.
Perjantaiaamuna 20kV sähköpaalu paloi Viinikassa. Paalun oli sytyttänyt todennäköisesti eristevika, jonka kautta sähkö pääsi kulkemaan paaluun ja sytytti sen. Paalun vaihto aiheutti noin tunnin sähkönjakelun keskeytyksen Viinikan kylässä.
Määrätietoinen säävarman verkon rakentaminen jatkuu tänäkin kesänä. Tosin edellisistä vuosista poiketen emme rakenna niin paljon maakaapeliverkkoa vaan uusimme ja siirrämme nykyisiä 20kV ilmalinjoja metsän keskeltä tien varteen ja samalla kirkas avolanka korvataan päällystetyllä langalla. Päällystetyn langan isoimpina etuina on pienempi tilantarve ja eristävä päällyste.
Isoimpina yksittäisinä kohteina kuluvana vuonna ovat Sippolan alueen 20kV linjojen uusiminen ja osittainen kaapeloiminen sekä Ylikylä-Palojärvi välin siirto metsän keskeltä tienvarteen. Lisäksi on useita pieniä kohteita ympäri Kauhavaa.

Paalu_palaa